Sledujte nás na Instagrame

@carovne_slovenskoFacebook
18.08.2018, 00:00

Riešenie odvekého problému. Melón či dyňa?

Pre niektorých z nás možno po tejto informácii už svet nikdy nebude ako predtým.

Riešenie odvekého problému. Melón či dyňa?
Zdroj: Dreamstime

Kto sa v tom má vyznať? Toľko zaužívaných názvov a pritom to aj tak pri zjednodušenom definovaní skončí akurát odlíšením podľa farby. Čo je teda správne? A čo s tým všetkým má uhorka?

​Keď som sa botanika Jaromíra Kučeru z Centra biológie rastlín a biodiverzity Slovenskej akadémie vied (SAV) pýtala, aký je rozdiel medzi dyňou a melónom a či náhodou nejde čisto len o jazykovednú záležitosť, hneď na úvod ma upozornil, že ide o dva odlišné druhy. Citrullus lanatus, čiže dyňa červená alebo červený melón, a Cucumis melo – žltý melón, ale pozor – tiež uhorka žltá. A ešte, aby sme v tom mali poriadok – oba druhy sa radia medzi zeleninu. Pre niektorých z nás možno po tejto informácii už svet nikdy nebude ako predtým...

​Tieto dva druhy sa podľa botanika odlišujú nielen plodmi – teda zvonka žltými a zelenými veľkými guľatými bobuľami – ale aj listami. „Dyňa červená ma 1- až 2-krát perovito dielne až perovito strihané listy, zatiaľ čo uhorka žltá má dlaňovito 3- až 7-laločné listy,“ upozorňuje Jaromír Kučera. Ale poďme pekne po poriadku.

48 červených kultivarov

Dyňa červená, alebo tiež červený melón, má vo svojom rodnom liste zapísanú tropickú a južnú Afriku. Do Európy ho prvýkrát priviezli Mauri do Španielska v 10. storočí, na Slovensku sa s ním naši predkovia zoznámili oveľa neskôr, až v 16. storočí. Existuje niekoľko odrôd, čo niekoľko, veľmi veľa – v listine registrovaných odrôd je podľa Jaromíra Kučeru zapísaných konkrétne 48 rôznych kultivarov. Keby ste si niektorý z nich chceli pestovať doma na záhrade, samozrejme, môžete. Má to však jeden háčik, s dobrými výsledkami možno počítať v záhradách a na poliach najmä v najteplejších oblastiach Slovenska, kde priemerná ročná teplota neklesá pod 9 – 10 stupňov Celzia.

Nedozvedeli ste sa všetko?

Predplaťte si jeden z troch digitálnych balíkov a získajte neobmedzený prístup k digitálnemu obsahu s ktorým vám nič neunikne.

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta politiky, ekonomiky a biznisu.

Pred zadaním e-mailovej adresy si prečítajte pravidlá ochrany osobných údajov a používania cookies. Súhlas na odoberanie noviniek môžete kedykoľvek odvolať.

Cookies

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania HNonline.sk. Bližšie informácie nájdete v Pravidlách používania cookies. Spracovanie a správu cookies nastavíte priamo vo Vašom prehliadači.