Sledujte nás na Instagrame

@carovne_slovenskoFacebook
13.09.2018, 13:53

Pravdy a mýty o hubách. Nesmie sa po ich konzumácii piť alkohol?

Huby potrebujú vysokú vzdušnú vlhkosť, preto sa im najviac darí vo vlhkých oblastiach.

Pravdy a mýty o hubách. Nesmie sa po ich konzumácii piť alkohol?
Zdroj: Dreamstime

Radosti z toho, keď medzi listami a konármi zrazu zaostríte na hríb či nebodaj celú „rodinu“ dubákov, sa vyrovná máločo. A vôbec nezáleží, či máte rokov šesťdesiat, alebo šesť.

Zdroj: Čarovné Slovensko

​Prechádzka po lese, šuchot lístia a praskajúce konáre pod nohami sú skvelým relaxom. A príroda nás často ešte obdarí plným košíkom chutných prísad do praženice či kulajdy. Naše lesy sú pre hubárov hotovým rajom, najviac sa vyskytujú na Kysuciach, Orave, Liptove a v oblasti Tatier. Aké sú pre ne najvhodnejšie podmienky? Platí porekadlo „rastie ako huby po daždi“?

Podľa známej slovenskej meteorologičky Miriam Jarošovej potrebujú vlhké počasie, hľadať však huby v lese bezprostredne po tom, ako spŕchlo, je sizyfovská robota. Je lepšie pár dní počkať. „Na to, aby huba vyrástla, musí mať určité vlhkostné a teplotné podmienky. Tým, že sa u nás otepľuje a vyššie teploty nastupujú už skôr na jar a trvajú dlhšie, hubárska sezóna sa celkom slušne predĺžila.“ Ideálne podmienky na rast majú hríby už od apríla a trvajú až do októbra. Najväčšiu radosť zo zberu pociťujú hubári s príchodom nového školského roka. „Hlavná rastová vlna húb, kedy za vhodných poveternostných podmienok nájdeme najväčší počet druhov, býva na prelome septembra a októbra, zvyčajne počas babieho leta,“ vysvetľuje mykológ Ján Červenka s tým, že čo sa týka zberu, väčšina húb rastie niekoľko dní (4 – 8), je lepšie preto počkať. Len málo druhov vyrastie do 24 hodín. „Ak však rástli pred dažďom, budú rásť aj bezprostredne po daždi.“

Nedozvedeli ste sa všetko?

Predplaťte si jeden z troch digitálnych balíkov a získajte neobmedzený prístup k digitálnemu obsahu s ktorým vám nič neunikne.

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta politiky, ekonomiky a biznisu.

Pred zadaním e-mailovej adresy si prečítajte pravidlá ochrany osobných údajov a používania cookies. Súhlas na odoberanie noviniek môžete kedykoľvek odvolať.

Cookies

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania HNonline.sk. Bližšie informácie nájdete v Pravidlách používania cookies. Spracovanie a správu cookies nastavíte priamo vo Vašom prehliadači.