Grog
Spája sa s námorníkmi, s nápadom riediť rum vodou prišiel admirál Edward Vernon, prezývaný Grog.
Potrebujete:
- 0,4 dl rumu
- vodu
- 2 – 3 ČL kryštálového cukru
- citrón (niekto pridáva aj klinčeky, škoricu, červené víno či vanilkový struk)
Postup:
V šálke do dvoch tretín naplnenej vriacou vodou rozpustite 2 – 3 lyžičky kryštálového cukru, potom pridajte štamperlík rumu a plátok citróna. Podávajte v šálke či sklenenom pohári.
Hriatô
Slovenský nápoj, známy aj ako hriato. V minulosti bol veľmi obľúbený v Liptove, v zime sa pripravoval na upraženej slanine ochutenej cukrom.
Potrebujete:
- 1 dl pálenky (môžete použiť aj domácu, napríklad slivovicu, ak vám neprekáža, že už má špecifickú chuť)
- 2 PL kryštálového cukru
- 1 dl vody
- slaninu
- prípadne aj med, vanilko...
Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
Zostáva vám 85% na dočítanie.