Sledujte nás na Instagrame

@carovne_slovenskoFacebook
25.07.2019, 16:07

Známi šéfkuchári radia, ako na zdravé grilovanie

  • Najviac nám „pasuje“ v lete, no grilovať sa dá prakticky po celý rok a takmer za každého počasia. A takmer všetko.
  • Čo dať na rozpálený rošt, keď chcete grilovať zdravšie?
Známi šéfkuchári radia, ako na zdravé grilovanie
Zdroj: Shutterstock

Priznajme si, už sme to počuli asi všetci. Nielen od odborníkov na výživu. Také to, že grilovanie je nezdravé kvôli spáleným tukom a karcinogénom. To je to A, ktoré aj Čarovnému Slovensku potvrdila odborníčka MUDr. Ľubomíra Fábryová, PhD., z Ambulancie pre diabetológiu, poruchy látkovej premeny a výživy Metabol Klinik: „Problém s grilovaním je v tuku, ktorý sa z grilovaného jedla, väčšinou, mäsa, dostáva na rozhorúčené uhlie. Na rozhorúčených uhlíkoch sa tuk premieňa na heterocyklické amíny alebo polycyklické aromatické uhľovodíky, ktoré následne pripravované mäso kontaminujú a majú rakovinotvorné účinky. Za rakovinotvorné sa považujú aj mnohé ďalšie látky, ktoré vznikajú pri spálení jedla.“

​Tu však prichádza B, a to je oveľa pozitívnejšie. Opäť Ľubomíra Fábryová: „Ak si dáme pozor na výber grilovaných potravín, ako aj gril a techniku grilovania, potom je grilovanie zdravý spôsob prípravy jedla, pretože jedlo pripravené týmto spôsobom obsahuje menej nasýtených tukov.“ Takže sa poďme pozrieť na to, ako grilovanie premeniť na oslavu zdravého jedla.

Ako na to

Najprv si povedzme niečo o spôsobe grilovania. Takzvanú priamu metódu používame vtedy, ak chceme, aby mal pokrm chrumkavú kôrku a zostal šťavnatý, takže ho treba sprudka opiecť nad priamym ohňom. Táto metóda sa používa na steaky, údeniny, špízy, zeleninu, ovocie a ryby. Ale existuje aj grilovanie nepriamou metódou – v tom prípade pečenie prebieha pod poklopom, kde dochádza k cirkulácii horúceho vzduchu podobne ako v teplovzdušnej rúre. Táto metóda sa hodí najmä na veľké kusy mäsa, napríklad na roastbeef alebo celé morčacie prsia. V takomto prípade sa napríklad odporúča uhlie alebo brikety rozhrnúť do strán, aby bol žiar menší a mäso sa nespálilo a pritom nebolo vnútri surové, navyše uprostred vznikne priestor pre misku, do ktorej bude odkvapkávať šťava.

Nenechajte sa obmedzovať

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu týždenníka Téma. Pokiaľ si ho chcete dočítať do konca, predplaťte si balík Digital alebo si nechajte týždenník posielať priamo do vašej schránky.

Tento článok ste dočítali vďaka tomu, že ste predplatiteľom Hospodárskych novín. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.

Denný prehľad správ emailom

Dostávajte každý deň nové informácie zo sveta politiky, ekonomiky a biznisu.

Pred zadaním e-mailovej adresy si prečítajte pravidlá ochrany osobných údajov a používania cookies. Súhlas na odoberanie noviniek môžete kedykoľvek odvolať.