S veterinárnym lekárom Ľubomírom Miškovským sa stretávame pred bránou jeho domu v Pezinku. Práve sa vrátil z pasienkov s čerstvo nadojeným mliekom. „Keď je dobrý deň, nadojíme aj 40 – 50 litrov mlieka, dnes bolo iba tridsať,“ hovorí zverolekár, kým spolu so synom začne mlieko spracúvať. Časť ide do fliaš, zo zvyšku vyrábajú syr, bryndzu, jogurty, tvaroh...
Mlieko na dračku
„Odkedy pribúda ľudí s laktózovou intoleranciou, kozie mlieko a výrobky z neho sú čoraz žiadanejšie,“ vraví a vzápätí vyratúva: kozie mlieko obsahuje dôležité minerály, ako sú vápnik, horčík, sodík, draslík a fosfor, stopové prvky ako meď, chróm, titan, mangán, kobalt, vitamíny A, B1, B12, C, D, E a kyselinu listovú. Množstvo bielkovín je vyššie v kozom ako v kravskom mlieku, ale je rozdiel v ich zložení, čo môže byť jedným z dôvodov jeho ľahšej stráviteľnosti a lepšej znášanlivosti. Odborníci dokonca pripomínajú, že tukové častice kozieho mlieka sú podobné tým, ktoré sa nachádzajú v materskom mlieku....
Zostáva vám 85% na dočítanie.