Jej blahodarné účinky boli známe už v staroveku, Rimania si zväzkami žihľavy šľahali ubolené kolená. V antickej kuchyni mala nezastupiteľné miesto, používala sa v šalátoch a pripravovali sa z nej polievky.
Ľudoví liečitelia na jej silu nedali dopustiť, pomáhala pri liečbe močových ciest, dýchacích orgánov, žalúdočných a črevných katarov. Odporúčala sa tiež slabým, bledým deťom kvôli obsahu železa, ktoré malo pomôcť pri tvorbe červených krviniek. Dnes jej liečivá sila upadla trochu do zabudnutia a tak by sme si ju mohli pripomenúť. Práve teraz sa totiž začína žihľavová sezóna!
Čo zbierať?
Je zrejmé, že pŕhľava dvojdomá je miláčikom matky prírody, inak by jej nedarovala toľko užitočných živín, ktoré z nej robia liečivý skvost.
„Listy žihľavy sú bohaté predovšetkým na chlorofyl, čo je zelené...
Zostáva vám 85% na dočítanie.