StoryEditor

Disciplína na FNM: Bude ho viesť policajt

07.08.2006, 00:00
Premiér Robert Fico už spravil prvý krok k zastaveniu privatizácie. Vymenil vedenie Fondu národného majetku, na jeho čele buzde stáť profesionálny policajt. Parlament totiž v piatok za nového prezidenta zvolil nominanta SNS Petra Šimka.

Premiér Robert Fico už spravil prvý krok k zastaveniu privatizácie a vymenil vedenie Fondu národného majetku. Na jeho čele bude stáť profesionálny policajt. Parlament totiž v piatok za nového prezidenta zvolil nominanta SNS Petra Šimka. "Je to veľmi schopný človek a kvôli tomu som ho navrhol. A nebudem to viac zdôvodňovať," komentoval svoj výber šéf národniarov Ján Slota.
Šimko od skončenia štúdia práva pracoval 24 rokov ako policajt v rôznych funkciách a s podnikateľským prostredím má dvojročné skúsenosti. Pôsobil totiž ako člen predstavenstva Severoslovenskej vodárenskej spoločnosti v Žiline. Tento čas mu však nestačil na to, aby sa zviditeľnil v odborných kruhoch. "Nepoznáme ho," povedala hovorkyňa fondu Tatjana Lesajová. Členom prezídia bude aj profesionálny vojak Jozef Cudrák. Do podnikateľskej sféry prenikol v roku 2003.
Či Šimko nomináciu na šéfa fondu očakával, nechcel komentovať. "Nemôžem sa k tomu vyjadrovať, je to príliš čerstvé. Neviem kedy sa prvýkrát vyjadrím pre médiá," povedal HN. Druhým najsilnejším mužom fondu sa stal Augustín Hambálek, nominant Smeru -- súkromný podnikateľ a bývalý podpredseda Trnavského samosprávneho kraja.
Jedinou osobou "od fachu" vo vedení fondu je iba nová predsedníčka dozornej rady Anna Bubeníková. Vo fonde pracuje aj teraz, ako riaditeľka sekcie zakladateľských činností a členka výkonného výboru. Je nominantkou SDKÚ, pretože táto funkcia patrí opozícii.
Podľa premiéra Roberta Fica bolo dôležité, aby nových členov prezídia fondu zvolili poslanci už minulý týždeň. Najbližšia schôdza parlamentu má byť až v septembri a starému vedeniu premiér nedôveroval. Fond však stále nemôže privatizovať, pretože platí uznesenie Dzurindovej vlády o všeobecnom zákaze predaja štátneho majetku. Podľa Fica je zmena vo vedení fondu preventívnym opatrením. Vedenie sa totiž správa tak, "akoby nedošlo k zmene politickej garnitúry."

Noví ľudia vo Fonde národného majetku
Prezídium
Prezident: Peter Šimko (50 r.), od r. 1980 -- 2004 pracoval ako príslušník Policajného zboru SR na rôznych postoch, napríklad ako riaditeľ Úradu vyšetrovania či generálny riaditeľ Sekcie justičnej polície
Viceprezident: Augustín Hambálek (49 r.), v súčasnosti súkromný podnikateľ, predtým päť rokov podpredseda Trnavského samosprávneho kraja
Členovia prezídia: Jozef Cudrák, Vladimír Taraba, Pavol Hanus, Peter Oremus, Ľubomír Želiezka, Gerhard Majling, Peter Greguš

Dozorná rada:
Predsedníčka: Anna Bubeníková (43 r.), riaditeľka sekcie zakladateľských činností, členka výkonného výboru FNM
Členovia rady: Karol Gordík, László Hóka, Viliam Holeva, Jaroslav Ivan, Jozef Parec, Ivan Švec

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 09:16