StoryEditor

Koruna pokorila ďalší rekord

14.11.2006, 23:00

Na to, že naša mena v poslednom období prepisuje históriu takmer každý deň novými rekordmi, si už zvykáme. Včera sa jej však podarilo pokoriť psychologicky dôležitú hranicu 36 korún za euro a popoludní posilnila až na 35,74 koruny za euro.
Silnejúca domáca mena predraží slovenský export, zlacnejú však dovozy. A to by mohlo urobiť lacnejšími aj tohtoročné vianočné nákupy. Vlani sme totiž za jedno euro museli vynaložiť až o tri koruny viac. Rekordne lacný bol včera aj dolár, ktorý stál 27,85 koruny.
Za spanilou jazdou slovenskej koruny je najmä priaznivá nálada na stredoeurópskych trhoch, ktoré sú vďaka rastúcim úrokom pre investorov čoraz atraktívnejšie. To bolo cítiť aj vo včerajšom obchodovaní, keď veľký záujem zahraničných bánk zhodnocoval okolité meny vrátane koruny. Našej mene prospieva aj vysoký ekonomický rast a fakt, že Slovensko sa na rozdiel od susedných krajín ešte nevzdalo pôvodného termínu vstupu do eurozóny.
"Tridsaťšestka" je teda prelomená a čo bude ďalej? Posilňovanie koruny môže podľa dílerov dočasne pribrzdiť vyberanie ziskov investorov, rok 2006 by však mohla končiť na úrovni 35,70 za euro.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 01:19