StoryEditor

Informačný vek čaká na eurá

04.10.2006, 00:00
Spory o rozdelenie 411 miliárd korún z eurofondov v rokoch 2007 až 2013 sa začali ešte pred tým, ako o nich rozhodne vláda. Najnovšie vznikajú pochybnosti o podpore informatizácie.

Spory o rozdelenie 411 miliárd korún z eurofondov v rokoch 2007 až 2013 sa začali ešte pred tým, ako o nich rozhodne vláda. Najnovšie vznikajú pochybnosti o podpore informatizácie: V návrhu ministerstva výstavby na ňu totiž zostalo 30 miliárd korún, čo je o dve miliardy menej než bol pôvodný návrh exministra dopravy Pavla Prokopoviča. Reč je o podpore internetu, vzdelávaní informatikov či elektronickej verejnej správe.
Nový návrh podľa IT asociácie Slovenska aj združenia Partnerstvá pre prosperitu spôsobí, že namiesto rýchlejšieho rozvoja informatizácie "začneme za vyspelými krajinami Európskej únie zaostávať ešte viac". Slovensko je teraz na chvoste spolu s Litvou, Lotyšskom a Poľskom. Európa pritom na zvýšenie počítačovej gramotnosti odporúča využiť až desať percent plnej sumy z eurofondov, čo by v našom prípade malo byť 41 miliárd korún. Vláda teda bude schvaľovať len 7,3 percenta, možno už na svojom dnešnom rokovaní. Predposledný návrh v auguste dal informatizácii vyše 23 miliárd korún. "Suma je zvýšená len o oblasť eZdravie a o tieto peniaze bude ukrátená informatizácia," hovorí Gustáv Budinský z asociácie. Minister školstva Ján Mikolaj sa bráni: "Peňazí je menej iba naoko. Len sme ich presmerovali pod ministerstvo školstva," povedal HN.
O strategický objem peňazí z EÚ sa stará ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja na čele s Mikolajovým straníckym kolegom Marianom Janušekom. Mikolaj bol pred voľbami jedným z kandidátov na ministra dopravy, rezortu, ktorý sa o znalostnú ekonomiku stará v rámci programu informatizácie spoločnosti. Dokonca chcel funkciu splnomocnenca vlády pre informatizáciu spoločnosti, ktorú aj po voľbách zastáva Miroslav Kukučka, povýšiť na podpredsedu vlády. Nepodarilo sa, naopak, odborná verejnosť tvrdí, že počítačová gramotnosť Slovákov začne zaostávať za EÚ ešte rýchlejšie.
Mikolaj nasmerovanie peňazí obhajuje tým, že program znalostná spoločnosť je rozdelený do troch položiek, ktorými sú vzdelanie, veda a výskum a inovácie. Ďalšími plánovanými krokmi ministra školstva je presun peňazí z regionálnych škôl na vysoké, ako aj prioritné financovanie excelentných pracovísk.
Ani dzurindovci neplánovali dosť
Viac peňazí do samotnej informatizácie presadzovali aj ministri Smeru Ján Počiatek za rezort financií, Ľubomír Jahnátek za hospodárstvo a minister kultúry Marek Maďarič.
Minister dopravy Ľubomír Vážny zatiaľ v rokovaniach o rozdelení europeňazí uspel len v položke doprava zvýšením na 120 miliárd korún. O tom, či informatizáciu aj v budúcnosti zastreší ministerstvo dopravy, sa ešte nerozhodlo. Kandidátom je aj ministerstvo financií.
Ani vláda Mikuláša Dzurindu neplánovala na informatizáciu omnoho viac europeňazí, vyčleniť chcela 32 miliárd. Ani odporúčaných desať percent by však podľa IT asociácie neposunulo Slovensko výrazne vpred. Tá preto očakáva, že vláda návrh prehodnotí. Treba totiž zabezpečiť, aby znalostný program nebol len výskumom pre výskum, ale aby zároveň prepojil školy s reálnou ekonomikou.

Návrhy rozdelenia eurofondov na informatizáciu pre roky 2007 až 2013 (v mld. Sk)
Dzurindova vláda 32
Ficova vláda 23
Upravený návrh 30
Zdroj: ITAS

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 10:34