StoryEditor

Nižňanský: Posunutím volieb do VÚC by sa vytvoril priestor na diskusiu o členení

14.03.2005, 14:00
Posunutím regionálnych volieb o jeden rok by sa podľa splnomocnenca vlády pre decentralizáciu štátnej správy Viktora Nižňanského vytvoril priestor na diskusiu o zmene územnosprávneho členenia SR. "Ak by existoval skutočný záujem rešpektovať realitu a názory komunálnych politikov, bolo by umožnené zvážiť riešenie situácie posunutím volieb"

Posunutím regionálnych volieb o jeden rok by sa podľa splnomocnenca vlády pre decentralizáciu štátnej správy Viktora Nižňanského vytvoril priestor na diskusiu o zmene územnosprávneho členenia SR.
"Ak by existoval skutočný záujem rešpektovať realitu a názory komunálnych politikov, bolo by umožnené zvážiť riešenie situácie posunutím volieb," povedal dnes Nižňanský novinárom. Dodal, že mu ide skôr o apel a upozornenie na možnosť riešenia, pričom jeho návrh nie je nutným východiskom. Umožnil by však získať časový priestor na politickú dohodu o územnosprávnom členení SR, zosúladiť voľby do vyšších územných celkov s parlamentnými voľbami, doriešiť problematiku hlavného mesta Bratislavy a dokončiť viaceré agendy samospráv. Nižňanský upozornil, že nejde o koalično-opozičný spor, ale o problém celého politického spektra. Schválenie zmeny termínu regionálnych volieb by si vyžiadalo 90 hlasov v Národnej rade SR.
Nižňanský považuje za potrebné vytvoriť aj ďalšiu "poistku demokracie", ktorá sa má dosiahnuť zmenou volebného systému do NR SR alebo vytvorením druhej komory NR SR - komory regiónov. Splnomocnenec sa dotkol aj problematiky komunálnej reformy, ktorej najväčším problémom je rozdrobenosť sídelnej štruktúry obcí, keďže obce nemajú kapacity na výkon originálnych aj prenesených kompetencií. Odborná verejnosť podľa Nižňanského deklaruje názor, že spájanie obcí nás neminie. "Otázkou je rýchlosť celého procesu," dodal Nižňanský. "Aktivita musí vyjsť zdola od samospráv, lebo sa nedá očakávať, že centralizovaná vláda bude chcieť túto otázku riešiť," uzavrel splnomocnenec.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 07:47