StoryEditor

Obchodníci zvyšujú ceny alkoholu

Obchodníci začínajú zvyšovať ceny liehovín. Vedie ich k tomu od januára vyššia spotrebná daň z liehu. Tvrdia pritom, že nezdražujú vlani nakúpené liehoviny, za ktoré sa odviedla ešte pôvodná daň.

Obchodníci začínajú zvyšovať ceny liehovín. Vedie ich k tomu od januára vyššia spotrebná daň z liehu. Tvrdia pritom, že nezdražujú vlani nakúpené liehoviny, za ktoré sa odviedla ešte pôvodná daň.
V mnohých predajniach však majú tvrdý alkohol aj z vlaňajšej či dokonca ešte staršej produkcie. Preto si tajomník Združenia výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Július Forsthoffer myslí, že obchodníci nehovoria pravdu a zdvíhajú aj ceny alkoholu, za ktorý zaplatili pôvodnú daň. "Ak takéto liehoviny zdraželi, majú z toho neoprávnený zisk," povedal Forsthoffer.
Zmeny v daňovej sadzbe môžu v tomto roku zdražiť liter 40-percentnej liehoviny asi o 16 korún.
Minuloročné predzásobenie obchodov považujú liehovarníci za špekulatívny nákup. Forsthoffer pripomína, že v novembri a decembri pracovali všetky likérky na plný výkon, aby uspokojili požiadavky obchodníkov. Teraz, keď majú obchody vysoké zásoby, už dopyt klesol a viaceré likérky obmedzili produkciu.
Podľa liehovarníkov ceny už zvýšili takmer všetky obchodné reťazce, ale najviac menšie, na vidieku. Najmenej zatiaľ podľa nich premietli nové dane do cien liehovín Tesco a Kaufland. "Ceny sa zvýšili, ale nie všetky. Závisí to od zásob, ktoré boli nakúpené pred zvýšením spotrebnej dane," uviedol pre HN manažér spoločnosti Billa Juraj Tallo. Reťazec už zvýšil ceny 309 druhov liehovín a pri tridsiatich ostali zatiaľ nezmenené. Podľa neho sa dá ťažko povedať, koľko z toho boli staršie a koľko nové liehoviny.
V 73 predajniach spotrebného družstva COOP Jednota Poprad ponúkajú tieto nápoje za vyššie ceny od 1. februára. Predseda družstva Štefan Karaš uviedol, že do konca januára dopredávali liehoviny za pôvodné ceny. Zvyšovali ich po dodaní nových zásob.
Spoločnosť Nitrazdroj tiež dopredáva za pôvodné ceny. Na pultoch sa už objavili aj tohtoročné dodávky so zvýšenou cenou o spotrebnú daň. Generálny riaditeľ tejto akciovky Milan Surovec odhaduje, že pri celom sortimente alkoholu zvýšia ceny najskôr od 1. marca

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 06:20