StoryEditor

Podľa IEA zdroje ropy a plynu nie sú problémom, iba treba investovať

22.09.2005, 13:52
Pri nezmenenej energetickej politike stúpne dopyt po rope a zemnom plyne do roku 2030 o 70 %. Radikálna úsporná a bezpečnostná politika by stlačila nárast dopytu iba o 10 %. Zároveň sa môže znížiť produkcia zo starých zdrojov o 5 % ročne. Podľa agentúry však existuje dostatok zdrojov.

Medzinárodná energetická agentúra (IEA) vyzvala k biliónovým investíciám do ropného a plynárenského priemyslu, čo by malo v najbližších desaťročiach zabezpečiť lacnejšie zásobovanie ropou a plynom. "Hlavným problémom nie je obmedzenosť geologických zdrojov," uvádza sa v analýze IEA s názvom Od zdrojov k rezervám uverejnenej dnes v Paríži. "Dnes sa rozhodujúca otázka točí okolo technológií, cien a politických rozhodnutí, ktoré môžu obrovské svetové zdroje premeniť na hospodársky využiteľné zdroje." V priebehu 30 rokov treba podľa agentúry investovať 5 biliónov USD, čo je v prepočte 157,29 bilióna SKK.
Pri nezmenenej energetickej politike stúpne dopyt po rope a zemnom plyne do roku 2030 o 70 %. Radikálna úsporná a bezpečnostná politika by stlačila nárast dopytu iba o 10 %. Zároveň sa môže znížiť produkcia zo starých zdrojov o 5 % ročne. Podľa agentúry však existuje dostatok zdrojov. "Iba ropné piesky v Kanade obsahujú viac ropy ako v súčasnosti známe ropné rezervy," povedal šéf IEA Claude Mandil. "Ropa a plyn nechýbajú, ale aby sme utíšili svetový smäd, sú nevyhnutné obrovské investície do moderných technológií."
Štúdia odhaduje rezervy ropy a plynu na 10 biliónov barelov ropného ekvivalentu. Z toho je 7 až 8 biliónov barelov ropy. Nové zdroje možno nájsť napríklad za polárnym kruhom alebo hlboko v mori. Tieto samozrejme môžu byť sprístupnené iba pri dodržaní istých ekologických podmienok. K tomu treba pripočítať ďalších 10 biliónov barelov ropných pieskov, asfaltu a ropných bridlíc rovnako ako ťažko vyťažiteľného plynu. Celkovo to predstavuje ďalších 5 až 10 miliárd barelov technicky využiteľného ropného ekvivalentu.
V prípade zodpovedajúcich investícií môže cena ropy dlhodobo zostať výrazne pod súčasnými cenami, domnievajú sa experti z IEA. Ropné koncerny pri rozhodovaní o investíciách v súčasnosti vychádzajú z dlhodobej ceny ropy vo výške 20 až 25 USD za barel. Už priemerná cena vo výške 30 USD by strojnásobila hospodársky využiteľné ropné rezervy. Pri plyne sú najvyššie náklady na transport. Preto vývoj závisí od pokroku v tejto oblasti.
IEA vyzýva štáty, aby podporovali investície a inovácie, aby vybudovali spoluprácu medzi producentmi a dodávateľmi. Ďalej je potrebné znížiť emisie kysličníka uhličitého a je treba vyvinúť nové biologické metódy, ako napríklad využitie baktérií na premenu ťažkých olejov na ľahké produkty. Okrem toho je nevyhnutné znížiť zásahy do životného prostredia pri získavaní energie.
Informovala o tom nemecká agentúra DPA.
(1 USD = 31,458 SKK; 1 barel = 159 litrov)

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 06:07