StoryEditor

ĽS-HZDS zmení spôsob tvorby kandidátnej listiny do volieb

08.08.2005, 15:16
Kritériom pri tvorbe kandidátky budú aj volebné výsledky z roku 2002, na základe ktorých bude z každého kraja kandidovať príslušný počet osôb. "Napríklad Trenčín bude mať 27 kandidátov, Žilina 26, ale Bratislava 13, pretože nedávala volebný výsledok," priblížil Mečiar.

Ľudová strana-HZDS zmení spôsob výberu nominantov na poslancov pri tvorbe kandidátnej listiny do budúcoročných parlamentných volieb. Strana upustí od v minulosti preferovaného krajského výberu kandidátov spolu s kampaňou, vedenou v konkrétnom kraji. Nechce ani oslovovať známych ľudí z rôznych oblastí, aby za sebou pritiahli ďalšie skupiny voličov. "Dnes toto riziko nepodstupujeme. Radšej s menšou podporou stranícky výber. A tí, ktorí so stranou išli roky, cítia a majú uzatvorený okruh zodpovednosti v svojom prostredí," povedal predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar v exkuzívnom rozhovore pre TASR.
Kritériom pri tvorbe kandidátky budú aj volebné výsledky z roku 2002, na základe ktorých bude z každého kraja kandidovať príslušný počet osôb. "Napríklad Trenčín bude mať 27 kandidátov, Žilina 26, ale Bratislava 13, pretože nedávala volebný výsledok," priblížil Mečiar. Dodal, že "banka kandidátov je takmer uzatvorená" a do hry ešte vstupujú ľudia z profesných klubov ĽS-HZDS.
Mečiar dnes podľa vlastných slov nedokáže odhadnúť, aká veľká bude obmena poslaneckého klubu ĽS-HZDS v parlamente po voľbách. Na jednej strane je súčasný klub poznačený vnútornými rozpormi, na druhej strane je v istom napätí so straníckymi štruktúrami. (Štruktúry) "Hovoria - žiadame väčšiu výkonnosť, žiadame viacej radikálnych postojov, žiadame väčšie aktivity," konštatoval predseda ĽS-HZDS.
ĽS-HZDS disponovalo po posledných parlamentných voľbách najsilnejším klubom v Národnej rade SR, ktorý tvorilo 36 poslancov. Dnes má 23 členov a delí sa o druhé miesto s SDKÚ. "V predvolebnom čase ešte nemáme taký röntgen, ktorý by zröntgenoval svedomie," poznamenal Mečiar. Odchod viac ako tretiny poslancov mal podľa neho príčiny vo vonkajšom tlaku, hrozbe represií a nenaplnených ambíciách niektorých jedincov. "Pokiaľ ide o represiu, voči všetkým sa zastavila. Hneď ako odišli z HZDS, boli demokrati, nevinní a čistí," konštatoval Mečiar. Napriek spomenutým zmenám vo výberových kritériách kandidátov ĽS-HZDS však za najlepší nástroj na zabránenie fluktuácie poslancov považuje zmenu volebného zákona a vytvorenie 150 jednomandátových obvodov, aby každý poslanec mal zodpovednosť za konkrétnych voličov.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 13:31