StoryEditor

V odpočúvacej afére SIS súd obžalovaných oslobodil

20.06.2005, 12:36
Okresný súd Bratislava II dnes Ľuboša K., Ľubomíra L. a Milana B. oslobodil spod obžaloby v odpočúvacej afére tajnej služby. Podľa súdu nie je možné jednoznačne uviesť, že skutok, ktorý im je kladený za vinu, aj spáchali.

Okresný súd Bratislava II dnes Ľuboša K., Ľubomíra L. a Milana B. oslobodil spod obžaloby v odpočúvacej afére tajnej služby. Podľa súdu nie je možné jednoznačne uviesť, že skutok, ktorý im je kladený za vinu, aj spáchali. "Bolo nesporne preukázané, že obžalovaní riešili niekoľko závad na odpočúvacom systéme," konštatoval po vynesení rozsudku samosudca Roman Farkaš. Podľa jeho slov mu nie je zrejmé, prečo by práve túto chybu, ktorá bola predmetom súdneho sporu, neodstránili. Rozsudok nie je právoplatný. Voči rozsudku sa prokurátor odvolal. Prípadom sa bude zaoberať Krajský súd v Bratislave. V kauze boli všetci traja obvinení zo zneužitia právomoci verejného činiteľa. Ľuboš K. už nie je príslušníkom SIS, ostatní dvaja majú dočasne pozastavený výkon funkcií. Všetci obvinení boli ako riadiaci pracovníci SIS v Bratislave priamo zodpovední za technickú prevádzku odpočúvacieho systému určeného na odpočúvanie telefonických rozhovorov.
Podľa záverov vyšetrovania vedeli o tom, že tento systém okrem legálnych odpočúvaní telefonátov umožňuje odpočúvať a zaznamenávať aj iné telefonické rozhovory. Od presne nezisteného dňa v apríli 1999 do 18. decembra 2002 v rozpore so zákonom o SIS neprijali a nevykonali žiadne dostatočné opatrenia na to, aby nedochádzalo k nelegálnemu odpočúvaniu telefonických hovorov. Bez splnenia zákonných podmienok 18. decembra 2002 odpočuli telefonický rozhovor Pavla Ruska s redaktorom denníka Sme a ďalších najmenej 11 telefonických rozhovorov osôb, ktorých totožnosť nezistili.
Podľa ministra hospodárstva SR Pavla Ruska tento proces neriešil základnú otázku a tou je, kto si odpočúvanie objednal a ako sa nahrávky dostali do systému rezortu vnútra. Prípad po medializovaní na začiatku roku 2003 podľa viacerých politických komentárov vyvolal vážnu krízu medzi stranami vládnej koalície.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 07:33