StoryEditor

NHL: Na štarte primáty Višňovského a Marcela Hossu, ale spolu len 1+3

06.10.2005, 12:37
Autor:
TASRTASR
Obranca Ľubomír Višňovský sa stal prvým slovenským hokejistom, ktorý po poldruharočnej pauze spôsobenej výlukou bodoval v NHL. Jarný majster republiky z dresu Slovana Bratislava prihral v 1. minúte a 2. sekunde zápasu Dallas - Los Angeles hviezdnemu centrovi Jeremy Roenickovi na prvý gól hostí.

Obranca Ľubomír Višňovský sa stal prvým slovenským hokejistom, ktorý po poldruharočnej pauze spôsobenej výlukou bodoval v NHL. Jarný majster republiky z dresu Slovana Bratislava prihral v 1. minúte a 2. sekunde zápasu Dallas - Los Angeles hviezdnemu centrovi Jeremy Roenickovi na prvý gól hostí. Kings po niečo vyše štyroch minútach viedli už 3:0, keď pri treťom góle si Višňovský s Roenickom za asistencie Luca Robitailla spoluprácu zopakovali, tentoraz v presilovke. Na ďalšom góle mal podiel prihrávkou Pavol Demitra, ale domáce Stars napokon zvrátili stav 0:4 na konečných 5:4.
V kompletnom programe úvodnej noci vykorčuľovalo na zámorské ľady 17 Slovákov a brankár Peter Budaj bol ako náhradník na striedačke Colorada. Ako prvý hráč spod Tatier do siete trafil Marcel Hossa, poďakoval sa novému zamestnávateľovi NY Rangers a poslal pozdrav do Montrealu, ktorý ho tesne pred začiatkom sezóny vymenil. Mladší syn reprezentačného trénera Františka Hossa zvýšil vo Philadelphii v 52. minúte na 5:3 pre hostí po pase Steva Rucchina a tento stav sa už nezmenil. Vôbec prvý gól 88. ročníka NHL padol v zápase Buffalo - NY Islanders a jeho autorom je J.P. Dumont. Domáci útočník približne o 01.20 SELČ využil po akcii Daniela Briereho v 3. minúte a 11. sekunde prihrávku Toniho Lydmana. Sabres napokon ako prvé mužstvo v novej sezóne zaznamenali víťazstvo. Výsledkom 6:4 nepotešili Miroslava Šatana, jemu nevyšlo vystúpenie na ľade klubu, ktorý ho po dekáde hviezdnych služieb poslal do New Yorku.
Premiérový moment nového pravidla videli diváci v Toronte, ale radosť z neho nemali. Kanadské derby s Ottawou sa v riadnom čase i klasickom 5-minútovom predĺžení skončilo 2:2 a na rad prvýkrát v histórii NHL prišiel rozstrel v samostatných nájazdoch. Keďže kapitán hostí Daniel Alfredsson hneď prvý premenil a po ňom neuspeli dvaja hráči Maple Leafs (Jason Allison a Eric Lindros), ani spoluhráč Martin Havlát, úspešné zakončenie Danyho Heatleyho znamenalo, že tretí hráč domácich už korčuľovať s pukom na Eda Belfoura nemusel, lebo by na víťazstve Ottawy už nič nezmenil. Ako víťazný gól na 3:2 sa do sumáru ráta prvý nájazd Švéda.
Aj druhá veľká letná zmena sa minimálne v prvú noc ukázala ako správna. Zrušenie pravidla červenej čiary, rozšírenie útočných pásiem a redukovanie brankárskeho výstroja v prospech atraktívnosti a zvýšenia ofenzívnej sily priniesli 95 gólov, teda priemerne vyše 3 góly na mužstvo a 6 na zápas. Ako jediný z 30 tímov neskórovali Thrashers z Atlanty, paradoxne so slovenskými kanoniermi Mariánom Hossom a Petrom Bondrom, i ich krajanom Ronaldom Petrovickým. Slovákom vôbec sa príliš nedarilo, vizitka 17-tky hráčov je 1 gól a 3 asistencie
Výsledky:
Toronto - Ottawa 2:3 pp a sn, Florida - Atlanta 2:0, Philadelphia - NY Rangers 3:5 (za hostí Marcel Hossa 1+0), Boston - Montreal 1:2, Nashville - San Jose 3:2, Washington - Columbus 3:2, Detroit - St. Louis 5:1, Minnesota - Calgary 6:3, Dallas - LA 5:4 (za hostí Višňovský 0+2 a Demitra 0+1), Tampa Bay - Carolina 5:2, New Jersey - Pittsburgh 5:1, Buffalo - NY Islanders 6:4, Chicago - Anaheim 3:5, Edmonton - Colorado 4:3, Vancouver - Phoenix 3:2.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 21:12