StoryEditor

V priemyselnom parku Kechnec začal rakúsky investor Hans Künz výstavbu závodu

02.06.2005, 15:31
Novým investorom v priemyselnom parku v Kechneci v okrese Košice - okolie je rakúska spoločnosť Hans Künz GmbH prostredníctvom svojej 100-% dcérskej spoločnosti Kuenz SK, s. r. o. Slávnostným výkopom dnes začala budovať závod na výrobu samostatných konštrukčných častí pre žeriavy, oceľové konštrukcie pre vodohospodársku výstavbu a zariadenia pre vodné elektrárne.

Novým investorom v priemyselnom parku v Kechneci v okrese Košice - okolie je rakúska spoločnosť Hans Künz GmbH prostredníctvom svojej 100-% dcérskej spoločnosti Kuenz SK, s. r. o. Slávnostným výkopom dnes začala budovať závod na výrobu samostatných konštrukčných častí pre žeriavy, oceľové konštrukcie pre vodohospodársku výstavbu a zariadenia pre vodné elektrárne.
Objem investície predstavuje v prvej etape 6,5 milióna EUR, v prepočte 254,5 milióna SKK. Spoločnosť predpokladá ukončenie výstavby vo februári 2006 a do konca roka 2007 plánuje zamestnať približne 90 pracovníkov.
Na slávnostnom výkope sa zúčastnili zástupcovia Ministerstva hospodárstva SR, generálny riaditeľ SARIO Roman Kuruc, vrcholní predstavitelia spoločností Hans Künz GmbH, Kuenz-SK a ďalší hostia.
Je to už tretí závod spoločnosti Künz a jej doteraz najväčšia investícia na zelenej lúke. "Vybudovaním závodu chceme do istej miery znížiť isté riziko, ktoré bolo v minulosti spojené s outsoursingom, čiže nákupom výkonov, čo nám spôsobovalo problémy s termínmi a kvalitou," uviedol pre TASR konateľ Kuenz SK Hynek Weiss.
Roman Kuruc a generálny riaditeľ sekcie podnikania a cestového ruchu MH Miroslav Polaček oceňujú najmä skutočnosť, že nový investor so strojárskym zameraním s vyššou pridanou hodnotou prispeje k diverzifikácii výrobných programov, ako aj to, že prišiel do regiónu s vysokou nezamestnanosťou. Starosta Kechneca Jozef Konkoly pripomenul, že sa využije vzdelanostný potenciál košickej Technickej univerzity. Informoval, že je to už siedmy investor v kechneckom priemyselnom parku a najbližší základný kameň svojho závodu by mal čoskoro položiť ďalší - Ford Getrag Transmisions.
Podľa konateľa spoločnosti Hans Künz GmbH Güntera Bischofa ich rozhodnutie pre priemyselný park v Kechneci ovplyvnilo viacero faktorov - dostatok kvalifikovanej pracovnej sily, podmienky v obci Kechnec a meste Košice a taktiež získanie investičných stimulov, ktoré predstavujú daňové úľavy do maximálnej výšky 81,2 milióna Sk.
Ako ďalej informovali novinárov na tlačovej konferencii, už koncom roka 2001 spoločnosť Hans Künz GmbH založila malú inžiniersku kanceláriu v Košiciach spoločnosť Kuenz SK, ktorá začínala s dvomi inžiniermi. "Mali sme veľmi pozitívnu skúsenosť s kvalifikáciou a motiváciou miestnych zamestnancov. Aj to prispelo k tomu, že sme pri výbere lokality pozorne preskúmali podmienky v Košiciach a okolí. Dnes Kuenz SK zamestnáva sedem inžinierov a v decembri 2004 spoločnosť kúpila 9,1 ha pôdy od obce Kechnec pre svoj nový výrobný závod na Slovensku," uviedol spolumajiteľ investorskej spoločnosti Walter Künz.
Spoločnosť Hans Künz bola založená v roku 1932. Na začiatku sa sústredila najmä na výrobu vysokozdvižných stavebných žeriavov. Po čase sa však preorientovala na dizajn a výrobu špeciálnych žeriavov. Do portfólia svojich produktov zaradila žeriavy na čistenie hrablíc vodných elektrární a hydraulické oceľové konštrukcie. Táto skupina produktov sa stávala dôležitou najmä pre vodohospodárske stavby.
V súčasnosti má spoločnosť vedúce postavenie na európskych trhoch a je popredným dodávateľom portálových žeriavov v Európe. Ide o stredný podnik so 160 zamestnancami. Jeho ročný obchodný obrat predstavoval vlani 33 miliónov EUR. Exportuje 90 % svojej výroby a ďalej plánuje expandovať aj na trhy Severnej Ameriky, východnej Európy a Ázie.

01 - Modified: 2003-01-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vydierač zo Severu 02 - Modified: 2003-01-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: NR SR by nemala ignorovať výsledok referenda
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 10:58