StoryEditor

O2 by mohol pomôcť proti krádežiam

S novým mobilným operátorom môže na Slovensko prísť aj snaha strpčiť život zlodejom mobilov. Ak by sa Telefónica O2 dohodla s obomi súčasnými slovenskými operátormi, žiadny ukradnutý telefón už nebude schopný prihlásiť sa do ich sietí ani po výmene SIM-karty. Operátori dnes môžu zablokovať práve SIM-kartu, no nie celý telefón.
Tender na licenciu Telefónica O2 vyhrala cez svoju českú dcérsku firmu. Práve v Česku ako prvá zaviedla službu blokovania ukradnutých mobilov a od jesene budú jej príklad nasledovať aj ostatní českí operátori. Na Slovensku sa pravdepodobne dočkáme toho istého. Svoju stratégiu pre náš trh síce drží v tajnosti, jej hovorca Martin Žabka však túto možnosť pripustil.
Dvaja súčasní operátori, Orange a T-Mobile, majú technické možnosti, ako na diaľku zablokovať ukradnutý mobil už dnes, no ani jeden z nich to nerobí. Operátori dnes dokážu telefóny po prihlásení do siete identifikovať a lokalizovať vďaka takzvanému kódu IMEI. Operátori túto možnosť však bežne neponúkajú, iba v spolupráci s políciou. IMEI kód sa však najnovšie dá zmeniť, takže čas pri jeho nahlásení hrá veľkú rolu.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 12:48