StoryEditor

Pacienti sa poplatkom asi nevyhnú

19.07.2006, 00:00
Nová vláda uvažuje o spoplatnení niektorých chorôb. A to aj napriek tomu, že Smer-SD pred voľbami sľuboval, že zdravotníctvo bude bezplatné.

Nová vláda uvažuje o spoplatnení niektorých chorôb. A to aj napriek tomu, že Smer-SD pred voľbami sľuboval, že zdravotníctvo bude bezplatné. "Neuvažuje sa len o spoplatnení časti diagnóz, ale aj o vytvorení osobitného fondu na zvlášť nákladné výkony, čo by mohlo pomôcť znížiť zaťaženie občanov," povedal výkonný riaditeľ Združenia zdravotných poisťovní Eduard Kováč.
Združenie spolu s ďalšími stavovskými zdravotníckymi organizáciami predložilo novému ministrovi zdravotníctva Ivanovi Valentovičovi (nominant Smeru) svoje návrhy pre programové vyhlásenie vlády. Podľa dostupných informácií sa Valentovič stotožnil s viac ako polovicou z nich. Minister však zatiaľ nechce byť konkrétnejší. "Múdrejší budeme o dva-tri dni," poznamenal pre HN. Zdravotníci navrhli, že pokiaľ nebude v zdravotníctve dosť peňazí, mala by vláda spoplatniť vybrané typy diagnóz, tak aby systém netvoril deficit. Kováč neočakáva, že rozsah spoplatnených diagnóz sa bude zásadne líšiť od projektu bývalého ministra zdravotníctva Rudolfa Zajaca. "Zo zákona sa nemôže spoplatňovať asi tretina neprioritných diagnóz, ktorých je okolo 4 200," vysvetlil pre HN Zajac. Pacienti nemôžu platiť za diagnostiku (určenie choroby), ani za liečbu akútnych ochorení. Pri diagnózach, ktoré majú byť spoplatnené, bude mať pacient možnosť individuálne sa pripoistiť. "Treba zanalyzovať, koľko peňazí bude chýbať a až potom sa bude dať povedať, ktoré diagnózy sa budú dať pripoistiť. Samozrejme, spoluúčasť občana by mala byť čo najmenšia," povedal expert SNS na zdravotníctvo Štefan Zelník.
Práve národniari mali vo svojom volebnom programe obmedzenie solidarity v zdravotníctve. Napríklad v prípade zneužívania zdravotnej starostlivosti pri úmyselnom sebapoškodzovaní zdravia alebo nerešpektovaní liečby. "Neviem, prečo by mali ľudia doplácať na drogovo závislých alebo fajčiarov," povedal Zelník. Podľa Valentoviča niektoré návrhy národniarov "majú určite šancu dostať sa do vládneho programu".
Exminister Zajac však tvrdí - nie je reálne, aby si fajčiari platili za liečenie rakoviny pľúc, narkomani za liečbu závislosti či alkoholici za liečenie cirhózy pečene. "Nie je to dobrý nápad. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie sú závislosti rôzneho typu jednoznačne choroby, hoci si ich pacienti spôsobujú sami," tvrdí exminister. Za pravdu mu dáva aj hlavný odborník pre liečbu drogových závislostí Ľubomír Okruhlica. Súhlasí však s tým, že ak napríklad astmatik napriek upozorneniu lekára fajčí, alebo pacient pod vplyvom návykových látok ruší liečebný režim, mal by si liečbu platiť z vlastného.

Spoplatňovanie diagnóz
- miera spoplatnenia by mala byť v rozmedzí od 5 do 95 percent
- ústavná odvykacia liečba závislého stojí v priemere 21-tisíc korún
- ambulantná liečba závislosti vychádza v priemere na 14- až 15-tisíc korún
Zdroj: hn

01 - Modified: 2003-03-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: OMV skupuje čerpačky
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 05:10