StoryEditor

Katrina: Najväčšia katastrofa v histórii USA

02.09.2005, 00:00
Hurikán Katrina, ktorý sa v pondelok prehnal viacerými štátmi USA, bol najničivejšou prírodnou katastrofou v dejinách, vyhlásil zástupca generálneho tajomníka OSN pre koordináciu humanitárnych aktivít Jan Egeland.

Hurikán Katrina, ktorý sa v pondelok prehnal viacerými štátmi USA, bol najničivejšou prírodnou katastrofou v dejinách, vyhlásil zástupca generálneho tajomníka OSN pre koordináciu humanitárnych aktivít Jan Egeland. Podľa neho si len vďaka dobrej príprave nevyžiadal taký počet obetí ako decembrové prívalové vlny cunami v juhovýchodnej Ázii, pri ktorých zahynulo okolo 180-tisíc ľudí. "Čo sa týka počtu zničených domov, postihnutých a evakuovaných ľudí, je to jedna z najničivejších prírodných katastrof," vyhlásil Egeland. Kým decembrové cunami spôsobili škody za 10 miliárd dolárov, Katrina podľa odhadov zničila hodnoty za takmer 25 miliárd.
Obete na životoch budú vyššie ako sa predpokladalo, napriek tomu, že úrady New Orleansu pred hurikánom po prvýkrát v histórii USA evakuovali vyše milióna obyvateľov. "Veľmi veľa mŕtvol pláva vo vode a ďalšie sú v podkroviach domov," vyhlásil včera starosta New Orleansu Raya Nagina. Presný počet stanoviť nevedel, no "budú ich minimálne stovky, pravdepodobnejšie sú však tisíce." Mesto sa snaží obnoviť poriadok a zabrániť rabovaniu - vydalo nariadenie na okamžitú evakuáciu všetkých pozostalých. Obyvatelia sa do New Orleansu budú môcť vrátiť najskôr o tri mesiace.
V stredu si spúšť po ničivej Katrine prezrel zo svojho lietadla Air Force One aj prezident George W. Bush. Hurikán označil za "najhoršiu prírodnú katastrofu v histórii krajiny", pričom obnova zničených miest podľa neho potrvá roky. Federálna vláda čelí lavíne kritiky, podľa ktorej postihnutým štátom dostatočne nepomohla v príprave preventívnych opatrení a teraz pomaly reaguje na likvidáciu následkov. "Sledujeme vývoj tohto pustošenia niekoľko dní na televíznych obrazovkách a musíme sa pýtať: kde bola federálna vláda? Nevyhnutný počet jednotiek a zásob mal byť na mieste už v pondelok," vyhlásil demokratický senátor Frank Lautenberg.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 23:45