StoryEditor

Šramko: Posilňovanie koruny voči euru je príliš silné

13.12.2006, 14:50
Autor:
TASRTASR
Podľa guvernéra Národnej banky Slovenska Ivana Šramka je posilňovanie slovenskej koruny už príliš silné. Neznamená to však, že centrálna banka bude proti tomuto pohybu intervenovať.

Podľa guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS) Ivana Šramka je posilňovanie slovenskej koruny už príliš silné. Neznamená to však, že centrálna banka bude proti tomuto pohybu intervenovať. "Uvidíme, ako sa bude situácia vyvíjať, naše analýzy ukazujú, že je to už príliš silné," povedal po dnešnom rokovaní vlády guvernér.
Šramko pripomenul, že objemy, ktoré tento pohyb koruny spôsobujú, sú nízke. "Tým, že je nízka likvidita, tieto objemy posúvajú korunu dopredu," dodal.
Trend výrazného posilňovania slovenskej meny pokračuje už niekoľko týždňov, pričom dochádza k opakovanému prekonávaniu historických maxím k euru aj doláru. V utorok už koruna prelomila hranicu 35 Sk za euro, pričom aktuálnu historicky najsilnejšiu úroveň 34,620 SKK/EUR dosiahla dnes dopoludnia.
V novembri minulého roka, keď slovenská mena vstupovala do mechanizmu výmenných kurzov ERM II, bola jej centrálna parita voči euru stanovená na úrovni 38,455 SKK/EUR. Počas minimálne dvojročného pôsobenia v tejto tzv. čakárni na euro pritom koruna nemôže vybočiť z pásma +/- 15 % okolo tejto parity, aby splnila jedno z 5 maastrichtských kritérií potrebných na vstup do eurozóny. Ten je na Slovensku plánovaný 1. januára 2009.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 04:42