StoryEditor

Nitrianskému kraju banka zablokovala účet

20.12.2006, 13:24
Autor:
SITASITA
"Ohrozuje to chod celého kraja, preto sme dali na súd žalobu. Chceme, aby vydal predbežné opatrenie, aby účet odblokovali," povedal riaditeľ Úradu NSK Ľudovít Šajgal.

OTP banka zablokovala Nitrianskemu samosprávnemu kraju (NSK) účet vo výške 69 miliónov korún. Je to výška zmluvnej pokuty kraja za nezaplatenie neodvolateľnej bankovej záruky na účet firmy Gap Real za kúpu budovy na Palárikovej ulici do stanoveného termínu. "Ohrozuje to chod celého kraja, preto sme dali na súd žalobu. Chceme, aby vydal predbežné opatrenie, aby účet odblokovali," povedal pre agentúru SITA riaditeľ Úradu NSK Ľudovít Šajgal. Poslanci zároveň rozhodli o preložení všetkých financií z účtov v OTP do Dexia banky až do vybratia nového finančného domu verejnou súťažou. Dexiu vybrali preto, lebo tu už kraj úver má.
O kúpe budovy pre sídlo Úradu kraja rozhodlo bývalé zastupiteľstvo. Kúpnu i úverovú zmluvu vo výške 267,75 miliónov korún podpísal vtedajší podžupan Miklós Fehér. Ten tvrdí, že tak urobil v čase Belicovej neprítomnosti, Belica zas trvá na tom, že na pracovisku bol a podal naňho trestné oznámenie. Súd o platnosti podpisov zatiaľ nerozhodol.
OTP banka previedla kúpnu cenu budovy na účet firmy koncom októbra. Gap Real banke vrátil 200,25 milióna a ponechal si čiastku za pokutu. Tá je vo výške 67,5 milióna, spolu s úrokom však je to 69 miliónov korún. "My sme upozornili Gap Real, aby vrátil OTP banke celú čiastku," povedal župan Milan Belica. Ako dodal, škodu 69 miliónov v súčasnosti nemá kraj, ale banka, ktorá ich však od samosprávy vymáha. Keďže tá sumu nezaplatila do stanoveného termínu 24. novembra, banka začala pohľadávku úročiť.
"Konanie OTP banky chápem ako určité riziko a časom sa ukáže, kto mal pravdu. Ak sa ukáže, že Fehérove podpisy boli platné, je to náš problém. Ak nie, je to problém OTP banky a budeme vymáhať aj náhradu škody," dodal Šajgal.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 13:38