StoryEditor

Lacnejšie úvery cez register Sociálnej poisťovne

04.12.2005, 23:00
Lacnejší bankový úver bude môcť klient čoskoro získať, ak dá banke súhlas na overenie svojich údajov v databáze Sociálnej poisťovne.

Lacnejší bankový úver bude môcť klient čoskoro získať, ak dá banke súhlas na overenie svojich údajov v databáze Sociálnej poisťovne. Banka si tak bude môcť potvrdiť výšku mzdy či údaje o zamestnávateľovi, ktoré jej poskytol klient. Tým sa pre ňu zníži riziko úveru. "Práve tieto údaje sa totiž pri úveroch najčastejšie falšujú," hovorí výkonný riaditeľ Asociácie bánk Ladislav Unčovský.
O spolupráci v súčasnosti rokujú zástupcovia asociácie a Sociálnej poisťovne. Podľa návrhu asociácie by sa prevádzkovateľ úverového registra - spoločnosť Slovak Banking Credit Bureau - mal napojiť na databázu poisťovne. Ak by sa banky s poisťovňou dohodli, mohol by podľa Unčovského systém overovania údajov fungovať už o niekoľko mesiacov. Na potvrdenie výšky mzdy zo Sociálnej poisťovne však budú banky potrebovať písomný súhlas klienta. Tým sa vyhnú konfliktu so zákonom na ochranu osobných údajov.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. október 2024 08:20