StoryEditor

Prví neplatiči už čelia žalobám

21.03.2006, 23:00

Spoločnosť BSP Lawyer Partners, ktorá podľa zmluvy so Slovenským rozhlasom vymáha od koncesionárov nezaplatené rozhlasové poplatky, podala na súd prvé žaloby na neplatičov. Pre HN to povedala štatutárna zástupkyňa rozhlasu Hilda Gajdošová. O koľko žalôb zatiaľ ide, nevedela povedať. Tento údaj doteraz tají aj samotná firma. Predseda jej predstavenstva Daniel Palko rovnako ako Gajdošová včera museli právny postup pri vymáhaní vysvetľovať Rozhlasovej rade na neverejnom zasadnutí.

Zrušiť či nezrušiť
Členka rady Mária Hlucháňová navrhuje zmluvu s BSP zrušiť: "Nie je v súlade s platným právnym stavom." Podľa nej novela zákona o koncesionárskych poplatkoch -- okrem generálneho pardonu, ktorý odpustil ľuďom penále za nezaplatené poplatky -- stanovila aj to, že pre verejnoprávny rozhlas nesmie vymáhať dlhy tretí subjekt. "Môže to robiť len a len rozhlas," zdôrazňuje Hlucháňová. Problémom je, že novela platí až od 21. februára tohto roka. "Problematických miest je tam strašne veľa," hovorí šéf rady Vladimír Talian. Sám nevie, či si môžu "dovoliť rozhlas vyzvať na odstúpenie od zmluvy, ak by musel následne zaplatiť desiatky miliónov korún".
Vysoké sankcie v prípade odstúpenia od zmluvy by mal podľa Gajdošovej rozhlas určite na stole. "Navyše by sa nám nevymožené pohľadávky vrátili a my by sme s nimi mali ďalšie veľké náklady. Nemáme potrebné skúsenosti a na ich vymáhanie by sme si museli objednať ako službu."

Zdesenie ľudí rozhlasu pomohlo

Po dvoch výzvach zaplatilo nedoplatok (dlh bez penále a poplatkov) 10-tisíc z celkovo 70-tisíc vyzvaných ľudí. Vyľakali sa veľkých pokút, ostatným hrozí žaloba. BSP navyše od dlžníkov žiada, aby okrem poplatku uhradili aj náklady firmy pri ich vymáhaní. Poslala im Dohodu o novácii, podľa ktorej sa po zaplatení 5-tisíc Sk už nemusia báť žaloby. Aj napriek rozdielnym stanoviskám právnikov zaplatilo nováciu 1 500 koncesionárov. Na novácii už firma zarobila asi 1,5 milióna, na účet rozhlasu prišlo 30 miliónov korún. Zaregistrovalo sa aj vyše 100-tisíc nových koncesionárov, ktorí sa k rozhlasu doteraz nehlásili. Spolu tak SRo zvýšil svoje príjmy o 75 miliónov Sk. "Chápeme rozhorčenie ľudí. Ale vymáhanie nedoplatkov nám ekonomicky pomohlo," poznamenala pre HN Gajdošová. Tortúra s výzvami BSP čaká ďalších 90-tisíc domácností, voči ktorým má rozhlas pohľadávky za vlaňajší druhý polrok.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 02:34