StoryEditor

Lexa je právoplatne oslobodený v kauze údajnej nelegálnej likvidácie zbraní

02.03.2005, 11:00
Bývalý riaditeľ SIS Ivan Lexa je právoplatne oslobodený v kauze údajnej nelegálnej likvidácie zbraní z arzenálu tajnej služby. Ide o historicky prvý právoplatný rozsudok v Lexových kauzách. TASR právoplatnosť rozsudku, ktorý má v písomnej podobe viac ako 90 strán, potvrdili dva dôveryhodné zdroje z prostredia justície.

V noci na dnes uplynula dozorujúcemu prokurátorovi zákonná osemdňová lehota, dokedy mohol podať v kauze Lexu a ďalších siedmich obžalovaných odvolanie voči rozsudku. Okrem Lexu sú tak právoplatne oslobodení spod obžaloby zneužívania právomoci verejného činiteľa a nedovoleného ozbrojovania aj Michal H., Ľubomír M. a Štefan S. Rovnako puškár a podnikateľ Ivan H. sa podľa právoplatného verdiktu nedopustil legalizácie príjmov z trestnej činnosti a nedovoleného ozbrojovania. Okrem oslobodenia Lexu a spol súd v kauze zbrane zároveň uznal za vinných Ľuboša S., ktorého odsúdil na 18 mesiacov odňatia slobody s odkladom na dva roky, Máriu P. na 24 mesiacov s odkladom na tri roky a Dušana K., ktorému uložil peňažný trest 30 tisíc korún. Títo obžalovaní sa odvolali na Krajský súd v Bratislave.
K rozsudku dospel senát Okresného súdu Bratislava 14. septembra minulého roku po rozsiahlom dokazovaní. Z neho vyplynulo, že nebola preukázaná jednak subjektívna stránka konania obžalovaných a neboli naplnené tie skutkové podstaty, ktoré im prokurátor a vyšetrovateľ dnes už neexistujúceho odboru vyšetrovania obzvlášť závažnej trestnej činnosti kládol za vinu. Podľa pôvodnej obžaloby bývalého prokurátora Michala Serbina mali totiž všetci obžalovaní v rozpore so zákonom v rokoch 1996 a 1998 vyradiť z bojového arzenálu SIS väčšie množstvo strelných zbraní v hodnote takmer tri milióny korún. Medzi vyradenými zbraňami boli rôzne pištole, revolvery, samopaly, ostreľovacie pušky, dokonca i guľomety. Iba približne dve desiatky zbraní boli novšieho dátumu výroby. Štyri z pištolí skončili v držbe vtedajších funkcionárov tajnej služby a jednu z nich si zaobstaral aj Lexa. Na pojednávaní vypovedal aj súdny znalec, ktorý robil odhad ceny zbraní. Ten priznal, že prevažnú väčšinu zbraní vôbec nevidel a nedostal žiadne podrobné podklady na vypracovanie ich hodnoty. Pri stanovení ceny sa opieral o ceny v zahraničných katalógoch. Súd po jeho výpovedi sa pri určovaní hodnoty zbrojného materiálu nemohol oprieť o závery a kontroverznú výpoveď znalca. Konečná škoda, ku ktorej súd dospel na základe delimitačných protokolov, bola ustálená iba na sumu prevyšujúcu 350-tisíc korún.
Podľa záverečnej reči dozorujúceho prokurátora, ktorému prípad pridelili po Serbinovom odchode na invalidný dôchodok, prednesenej 9. septembra 2004, z výsledkov dokazovania jasne vyplýva, že Lexovi a ďalším trom spoluobžalovaným sa vôbec nepodarilo preukázať spáchanie ani jedného zo žalovaných trestných činov. Preto pre nich nenavrhol žiaden trest a prípadné uznanie viny ponechal na súd.

01 - Modified: 2002-12-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pokuta pre Sorosa 02 - Modified: 2002-12-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kríza vo Venezuele sa prehlbuje
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 17:18