StoryEditor

Ľahšie zamestnávanie znamená ľahšie podnikanie

19.08.2005, 00:00
Sprísnenie podmienok pre začatie podnikania zavedením povinnosti zložiť majstrovské skúšky. Zadefinovanie rodinného podnikania. Povinnosť poisťovní poskytnúť v predstihu informácie o legislatívnych zmenách...

Sprísnenie podmienok pre začatie podnikania zavedením povinnosti zložiť majstrovské skúšky. Zadefinovanie rodinného podnikania. Povinnosť poisťovní poskytnúť v predstihu informácie o legislatívnych zmenách... Toto je len pár zo zmien, ktoré navrhli zástupcovia podnikateľov na minulotýždňovom stretnutí s predstaviteľmi ministerstva práce. To chce zjednodušiť zamestnávanie, znížiť administratívnu náročnosť, a tak zlepšiť podnikateľské prostredie. Ktoré z podnikateľských pripomienok bude rezort práce akceptovať a presadzovať, je zatiaľ otázne. "Sú to ešte otvorené témy. Stále sa diskutuje, závery budú súčasťou pripravovaného akčného plánu k národnej Lisabonskej stratégii," tvrdí hovorca ministerstva Martin Danko. Dodal však, že už na jeseň chystá ministerstvo zlepšenia aktívnej politiky trhu práce. "Vyplynú aj z pripomienok podnikateľov a zamestnávateľov," dodáva.

Cechová pečiatka kvality
Za dôležité považuje Viola Kromerová zo Slovenského živnostenského zväzu zavedenie povinného majstrovského vzdelávania ukončeného - v spolupráci s cechmi - majstrovskou skúškou. "Budúci živnostníci by sa naučili ako riadiť podnik. Absolvovali by prednášky o slovenských zákonoch, o ekonomike, o tovaroznalectve," konštatuje Kromerová. Prospelo by to podľa nej aj podnikateľom aj spotrebiteľom. Podľa výkonného riaditeľa Podnikateľskej aliancie Slovenska Roberta Kičinu by majstrovské vzdelávanie bola zbytočná prekážka podnikaniu. Kromerová oponuje: "Na Slovensku je množstvo ľudí, ktorí začnú podnikať, založia si živnosť. V niektorých prípadoch im na rozbeh finančne prispeje aj úrad práce. Väčšina týchto ľudí však nie je na samostatnú zárobkovú činnosť pripravená a krachuje." Tlačový tajomník rezortu školstva Branislav Kužela tvrdí, že príprava mladých ľudí na podnikanie je dostatočná. "Zabezpečujeme rozvoj riadiacich a podnikateľských schopností študentov - v spolupráci s mimovládnou organizáciou Junior Achievement Slovensko," dodáva.
Kromerová považuje za dôležité tiež zadefinovať rodinné podnikanie. Známy je prípad manžela, ktorý dostal pokutu v akcii Vietor, keď počas dovolenky pomáhal manželke v obchode.

Príliš veľa papierov
Byrokraciu označujú podnikatelia za najväčší zdroj problémov. "Úrady neustále vyžadujú množstvo potvrdení. Podnikateľ sa nevyhne papierovaniu," konštatuje Juraj Borguľa z Republikovej únie zamestnávateľov. "Chýba informačná prepojenosť úradov," myslí si Kičina. Zástupcovia podnikateľov preto navrhujú vytvoriť spoločný výkaz pre všetky poisťovne aj daňový úrad. O prehnanej administratívnej záťaži a slabej súčinnosti úradov hovoria aj členovia Klubu 500. Ludvík Posolda z Republikovej únie zamestnávateľov vníma byrokraciu pri prijímaní alebo prepúšťaní zamestnancov. "Vyžaduje si to priveľa administratívnych úkonov," tvrdí. Ako nepružný hodnotí aj Zákonník práce: "Stále existuje príliš vysoká ochrana pracovníka pred prepustením."
Ako sa k návrhom podnikateľov postaví rezort financií, je zatiaľ otázne. "Vyjadríme sa, až keď uvidíme návrh v komplexnej podobe aj s kvantifikáciou dosahov na štátny rozpočet," tvrdí hovorca ministerstva Peter Papanek.

Ďalšie pripomienky podnikateľov
- povinnosť poisťovní poskytovať v predstihu informácie o zmenách
- nečinnosť zástupcov zamestnancov - pri ignorovaní stretnutí so zamestnávateľmi, považovať vec do 10 dní za prerokovanú
- upraviť možnosť vymáhať od zamestnanca náhradu za vynaložené náklady na jeho vzdelávanie - ak ho nedokončil
- reštrukturalizovať školstvo - aby boli študenti pripravení uplatniť sa na trhu práce
- komunikovať so zamestnávateľmi pri tvorbe študijných programov
- obchodný a živnostenský register vedený inde ako na súdoch (SOPK)
- vydanie brožúr s informáciami o začatí podnikania v komplexnej forme nielen prostredníctvom internetu

01 - Modified: 2003-01-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Norštejnov vrchol sovietskej animácie 02 - Modified: 2003-01-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Hudba aj pre hluchých 03 - Modified: 2003-01-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tendre v EÚ -- 3
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 20:39