StoryEditor

Marihuana sa dá aj vypiť. Legálne

Hoci je užívanie marihuany na Slovensku zakázané, v obchodoch sa dajú bežne kúpiť nápoje či potraviny s výťažkami konope. Na rozdiel od skutočnej "trávy" však majú tieto tovary len malý obsah aktívnej látky THC.
V Bille sa predáva nápoj C-ICE s konopným sirupom a v niektorých baroch sa dá osviežiť nemeckým pivom Cannabis-club. Okrem toho sú v ponuke aj žuvačky a cukríky.
Podľa riaditeľa Centra pre liečbu drogových závislostí v Bratislave Ľubomíra Okruhlicu zatiaľ "neexistuje dôkaz, aby potraviny s obsahom THC spôsobili závislosť od marihuany". Niektorí zdravotníci však upozorňujú, že aj malé dávky THC ovplyvňujú centrálny nervový systém a účinok sa prejaví až neskôr.
Slovenská legislatíva nezakazuje dovážať potraviny, v ktorých sú zložky konope primiešané, a tak sa dajú voľne kúpiť. Importujú sa najmä z Nemecka, Švajčiarska, Česka a Rakúska, kde ich bežne predávajú. Koncentrácia výťažkov z konope v nich dosahuje len stotiny až tisíciny percenta. Zákaz dovozu by odporoval zásadám voľného pohybu tovaru v Európskej únii. "Systém slobody trhu je postavený na výchove narkomanov," tvrdí riaditeľ sekcie farmácie ministerstva zdravotníctva Jozef Slaný.
Na druhej strane, skúsenosti s marihuanou priznáva bez rozdielu veku až 30 miliónov Európanov, pričom na čele fajčiarskeho rebríčka sú Česi.

01 - Modified: 2003-03-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nezávislosť všeobecného súdnictva na Slovensku -- I. časť
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 09:21