StoryEditor

Praktickí lekári sú "na vymretie"

02.08.2006, 00:00
Fungovanie primárnej starostlivosti je vážne ohrozené. V krátkom čase totiž hrozí, že nebudeme mať dosť všeobecných praktických lekárov pre dospelých.
Fungovanie primárnej starostlivosti je vážne ohrozené. V krátkom čase totiž hrozí, že nebudeme mať dosť všeobecných praktických lekárov pre dospelých. Tvrdí to prezident Slovenskej spoločnosti všeobecného praktického lekárstva SLS Peter Lipták v liste, ktorým sa obrátil na ministra zdravotníctva.
Do piatich rokov odíde do dôchodku tretina z celkového počtu necelých 2 300 praktických lekárov. Vážnosť situácie potvrdzuje aj hlavný odborník rezortu pre všeobecné lekárstvo: "Táto hrozba je aktuálna už teraz," povedal HN Ladislav Pásztor s tým, že je najvyšší čas, aby ministerstvo začalo problém riešiť.
"Minister považuje praktických lekárov, ktorí prichádzajú s pacientmi do kontaktu ako prví, za základný prvok v zdravotníctve. Preto sa zasadí za zlepšenie podmienok na ich prácu a sústavné vzdelávanie," sľubuje hovorkyňa ministra Silvia Balázsiková. Vláda si tento záväzok dala aj do programového vyhlásenia.
Lipták upozorňuje aj na hlavné dôvody nedostatku praktických lekárov. "Nie sú zabezpečené kvalitné podmienky špecializačnej prípravy ani finančné krytie prípravy mladých lekárov na ambulanciách."
Podľa Pásztora je dôvodom, že nemocnice nechcú do prípravy praktických lekárov investovať - na rozdiel od iných špecializácií je vopred jasné, že na pracovisku dlhodobo nezostanú. "Preto sme ešte s predchádzajúcim ministrom zaviedli taký model financovania, pri ktorom mladí lekári dostávajú minimálnu mzdu nie od zariadenia, kde sú v príprave, ale od Slovenskej zdravotníckej univerzity," vysvetlil Pásztor. Zdôraznil však, že to nestačí. "Praktickí lekári sú v spoločnosti najmenej uznávaní aj platení."
Novoatestovaní lekári teda nemajú dostatočnú motiváciu, aby ostávali pracovať na Slovensku a neodchádzali za prácou do zahraničia. "Rovnako nie je zabezpečené odovzdanie praxe zo strany dosluhujúceho všeobecného lekára mladému kolegovi," pripomenul Lipták. Podľa Balázsikovej bude ministerstvo presadzovať rozvoj zdravotníckeho školstva tak, aby sa zabezpečil primeraný počet kvalitných odborníkov. "Chceme lekárom vytvoriť také pracovné podmienky, aby sme zabránili ich migrácii do zahraničia. Tiež sa budeme snažiť o ich adekvátne finančné i morálne ohodnotenie," dodala.

Veková štruktúra všeobecných lekárov (rok 2004)*
vek počet
25-29 99
30-34 147
35-39 158
40-44 238
45-49 548
50-54 436
55-59 328
60-64 181
nad 65 133
* celkový počet lekárov 2 268
Zdroj: hn

Rozdelenie lekárov podľa hierarchie systému zdravotnej starostlivosti
primárna ambulantná sféra 3 864
špecializovaná ambulantná sféra 4 894
nemocnice 9 909
celkový počet lekárov 18 821
Zdroj: SLK

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 13:53