StoryEditor

Ak inflácia neustúpi, môže zvýšiť úroky

13.03.2006, 23:00

Spotrebiteľské ceny na Slovensku stále rastú, dokonca viac ako čakal trh aj analytici. Vo februári sa inflácia zvýšila na 4,4 percenta, oproti januáru ceny vzrástli o 0,6 percenta. Podpísalo sa pod to najmä drahšie bývanie, voda, elektrina, plyn a ďalšie palivá. Vo februárových údajoch Štatistického úradu sa pritom ešte vďaka minuloročným zásobám neprejavil nárast spotrebných daní pri tabakových výrobkoch.
Mierne zdražovanie tovarov a služieb bude podľa analytikov pokračovať aj v najbližších mesiacoch. Ak sa rast cien nezníži, môže to ovplyvniť výšku úrokových sadzieb. Rastúca inflácia bude totiž Národnú banku Slovenska tlačiť k sprísneniu menovej politiky, čoho výsledkom môžu byť opäť vyššie úroky. Tie sa pritom menili len nedávno, keď ich NBS zvýšila o štvrť percenta.
Názory na to, či to bude ešte v marci, v apríli alebo neskôr, sú medzi analytikmi rozdielne. Väčšina z nich sa však zhoduje na tom, že pokiaľ budú ceny naďalej výrazne rásť, k zvýšeniu úrokov dôjde ešte do leta. Pre samotnú centrálnu banku však bude dôležitejší výsledok harmonizovaného indexu spotrebiteľských cien, ktorý zverejňuje európsky štatistický úrad Eurostat. Od neho sa totiž odvíja plnenie maastrichtského inflačného cieľa.

01 - Modified: 2003-02-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Proamerický postoj "novej Európy"
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. máj 2024 00:21