StoryEditor

Hedvigu čaká vyšetrovanie

19.10.2006, 00:00
Kauza údajného útoku na Hedvigu Malinovú sa obracia proti nej. Po tom, čo prokuratúra potvrdila názor polície, že skutok sa nestal, hrozí študentke vyšetrovanie kvôli podozreniu z trestného činu krivej výpovede.

Kauza údajného útoku na Hedvigu Malinovú v Nitre sa obracia proti samotnej študentke. Po tom, čo prokuratúra potvrdila názor polície, že skutok sa nestal, hrozí maďarskej študentke vyšetrovanie kvôli podozreniu z trestného činu krivej výpovede. HN zistili, že trestné oznámenie v takomto duchu už dostala Generálna prokuratúra SR. Za podnetom má stáť "občan SR", ktorý si neželal prezradiť svoju identitu.
"Príslušný spis sme postúpili na Okresnú prokuratúru v Nitre," informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry Svetlana Husárová. Generálny prokurátor Dobroslav Trnka naznačil, že študentke hrozí stíhanie za zavádzanie trestných orgánov. "Existujú rôzne možnosti ukončenia meritórnej veci, jednou z nich je aj postavenie pred súd." Viac by malo byť jasné nabudúci týždeň.

Hedvigu čaká vyšetrovanie
HN už avizovali, že sťažnosť študentky bude zamietnutá. Včera to oficiálne potvrdil aj nitriansky okresný prokurátor Igor Seneši. "Bolo nepochybne zistené, že sa skutok nestal." Proti jeho verdiktu sa už nedá odvolať.
Malinovej právny zástupca Roman Kvasnica odmietnuté sťažnosti zatiaľ nekomentuje - rozhodnutie prokuratúry ešte nedostal. S jeho klientkou sme sa včera pokúsili spojiť, v telefóne sa však ozýval iba záznamník. Na závery vyšetrovania reagovala aj opozičná SMK. Jej podpredseda Pál Csáky včera vyhlásil, že je problematické akceptovať, že útok na Hedvigu sa nestal. "Rozhodnutie okresnej prokuratúry je výzvou pre advokáta Malinovej." Tvrdí, že prokuratúra neakceptovala odborné stanovisko dvoch lekárskych tímov. "SMK bude podporovať všetky kroky, aby orgány činné v trestnom konaní zistili, čo sa stalo dievčine."

Politici po údajnom útoku na Hedvigu
Robert Fico (Smer-SD, premiér):
Vláda má odmietavý postoj k extrémizmu. Aj policajné prezídium a jeho nový prezident jasne povedal, že je pripravený požívať proti nemu najtvrdšie metódy.
Dušan Čaplovič (Smer): Ako podpredseda vlády sa od takýchto aktivít, ktoré sú zo strany týchto extrémnych skupín, musím dištancovať a nekompromisne ich aj odsúdiť.
Rafael Rafaj (SNS): S rozhorčením odsudzujeme hanebný akt neznášanlivosti, útok neznámych páchateľov na mladú Maďarku v Nitre. Eskalovanie napätia, odplácanie zla zlom a zaťahovanie nevinných do názorových stretov je cesta do pekla.
Béla Bugár (SMK): Na Slovensku sa stupňuje protimaďarské napätie, ktoré sa po verbálnych útokoch začalo prejavovať aj fyzickými. Za takéto negatívne nálady môže vstup SNS do vlády.

Vývoj kauzy
25. augusta
- Polícia začala trestné stíhanie v súvislosti s napadnutím 23-ročnej študentky Hedvigy Malinovej v Nitre, útočiť mali dvaja neznámi muži.
12. septembra - Vyšetrovateľ zastavil trestné stíhanie, keďže skutok sa nestal.
19. septembra - Študentka podala sťažnosť na rozhodnutie polície
18. októbra - Závery vyšetrovateľa potvrdil aj prokurátor a zamietol študentkinu sťažnosť.

01 - Modified: 2003-04-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nemecko zvažuje privatizáciu väzníc
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 15:17