StoryEditor

Nemecko zvažuje privatizáciu väzníc

09.04.2003, 00:00

Nemecká verejná infraštruktúra je značne zanedbaná: na cestách sú jamy, školské auly sú pre dezolátny stav zatvorené a do väzení zateká. Podľa názoru stavebných koncernov sa však tomu dá zabrániť. Ako povedal predseda predstavenstva najväčšej nemeckej firmy Hochtief Peter Kietel, spoločnosti môžu okamžite začať s výstavbou škôl, univerzít, nemocníc alebo väzníc, ktorú budú aj financovať, hotové budovy prevádzkovať a udržiavať.
Situácia je vážna. Nemecký inštitút urbanistiky odhaduje investičný dopyt obcí na 690 mld. eur, z čoho modernizácia škôl bude stáť 25 mld. eur a výstavba nových v západnom Nemecku 2,8 mld. eur. Predseda pracovnej skupiny ministerstva financií Severného Porýnia-Vestfálska Frank Littwin uvádza, že jedinou možnosťou sú projekty s účasťou súkromného sektora, v rámci ktorých by obce platili za používanie budov.
Podľa analytikov sú tieto modely výhodné. Projekty sa totiž zrealizujú v skoršom termíne a v porovnaní s tradičným spôsobom výstavby o 10 až 20 % lacnejšie. Presvedčiť obce o výhodách tejto metódy môžu však iba modelové projekty. Hesensko preto mieni v krátkom čase prideliť súkromným spoločnostiam kontrakt na výstavbu a čiastočné prevádzkovanie väznice v Hünfelde v investičnej hodnote 100 mil. eur a Severné Porýnie-Vestfálsko vypracúva realizačnú štúdiu väznice v Düsseldorfe v hodnote 120 mil. eur.
Určitý pohyb nastal aj v oblasti školstva, kde chce vláda Severného Porýnia-Vestfálska ešte v tomto roku vypísať štyri projekty. Mesto Monheim vypíše verejnú súťaž na modernizáciu 13 škôl v celkovej hodnote 15 mil. eur. Ďalšie projekty vypíše Meschede (15 škôl) a Witten (2 vzdelávacie centrá) s investičnou hodnotou každého 10 mil. eur. Düsseldorf zasa potrebuje zmodernizovať 175 škôl v hodnote 475 mil. eur, hoci rozsah tejto štátnej objednávky a dlhodobé prepojenie s prevádzkovateľmi však podľa mnohých politikov predstavuje priveľké riziko. Z toho dôvodu Hochtief a ďalšie veľké koncerny s nádejou sledujú vývoj situácie v Hesensku. Mesto Offenbach totiž vypísalo verejnú súťaž na obrovský projekt súkromného financovania a spravovania 100 škôl.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 23:28