StoryEditor

Hospodársky rast znížil šance labouristov vo voľbách

22.11.2006, 14:58
Autor:
SITASITA
Podľa prieskumov lídra labouristov Bosa verejnosť považuje za príliš veľkého fešáka hlavne v porovnaní s premiérom Janom Peterom Balkenendem, ktorý vyvoláva skôr pocit zodpovednosti.

Wouter Bos, 43-ročný líder holandskej Labouristickej strany, sa snaží prezentovať ako sociálne zodpovedný politik, toto úsilie však brzdí jeho chlapčenský výzor. Takýto výzor bol považovaný za výhodu v roku 2003, kedy jeho strana dosiahla svoje doteraz najlepšie výsledky a zvýšila počet svojich poslancov o 19, ale po troch rokoch sa zdá ako prekážka. Podľa prieskumov samotných labouristov verejnosť Bosa považuje za príliš veľkého fešáka hlavne v porovnaní s premiérom Janom Peterom Balkenendem, ktorý vyvoláva skôr pocit zodpovednosti.
Bos, ktorý vyštudoval ekonomiku a politológiu, pred vstupom na politickú scénu pôsobil ako vysokopostavený manažér firmy Shell. V roku 1998 sa stal labouristickým poslancom parlamentu a v rokoch 2000 až 2002 bol v koaličnej vláde námestníkom ministra financií. Začiatkom tohto roka začali Bosa považovať za možného budúceho holandského premiéra potom, čo Labouristická strana v marcových komunálnych voľbách získala 23,4 percenta hlasov, kým vládni kresťanskí demokrati iba 16,9 percenta. Keď však začala holandská ekonomika opäť rásť, všeobecná nespokojnosť so stredopravicovou vládou sa zmiernila.
Bos v predvolebnej kampani zdôrazňoval, že ekonomické zlepšenie by sa začalo oveľa skôr, nebyť vládnych škrtov v rozpočte. Zároveň tvrdil, že slabšie sociálne skupiny, ako ľudia s minimálnym príjmom alebo starší občania, by boli bohatší, keby vládu viedli labouristi. Urobil však aj chybu, keď naznačoval, že bohatší dôchodcovia by mali viac prispievať do štátnych dôchodkových fondov. V spoločnosti, v ktorej sa výrazne zvýšilo zastúpenie starších ľudí, sa voliči zo strednej a vyššej vrstvy naľakali, že ľavicová vláda zníži ich penzie.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 15:38