StoryEditor

Zákonník hatia partneri Smeru

Zamestnávatelia, ktorí boli doteraz v boji proti návrhu novely Zákonníka práce osamotené, našli svojho prvého silného spojenca, a to priamo vo vláde.

Zamestnávatelia, ktorí boli doteraz v boji proti návrhu novely Zákonníka práce osamotené, našli svojho prvého silného spojenca, a to priamo vo vláde. Je ním minister výstavby a nominant SNS Marian Janušek. Spolu s prezidentom Zväzu stavebných podnikateľov Jánom Majerským a viceprezidentom Republikovej únie zamestnávateľov Jozefom Špirkom (ktorý je aj partnerom Penty) včera vydali spoločné vyhlásenie.

Lojálny strane, nie vláde

Novela Zákonníka práce podľa stanoviska vyvoláva obavu "o segment malých a stredných podnikateľov a živnostníkov, ktorých sa týkajú najmä ustanovenia o závislej činnosti," podľa ktorých by firmy museli živnostníkov zamestnať. Pre stavebné firmy je totiž prinákladné zamestnávať pracovníkov namiesto živnostníkov po celý rok, dopĺňa Janušekov hovorca Miroslav Bátovský s odôvodnením, že stavebníctvo podlieha sezónnosti.

Podľa politológa Petra Horvátha minister včerajším vyhlásením porušil lojálnosť k vlastnej vláde a uprednostnil záujmy SNS. "Bez súhlasu vedenia strany by si to určite nedovolil." Podporil ho však aj stranícky šéf Ján Slota. "Som presvedčený, že medzi zamestnávateľmi a odbormi by malo dôjsť ku kompromisu. V opačnom prípade by nastala nerovnováha, čo by viedlo k úpadku podnikateľskej vrstvy. A to nikto nechce," povedal HN.

Mečiar, ochranca živností

"Narušiť rovnováhu" medzi zamestnávateľmi a zamestnancami nechce ani ĽS-HZDS. Jej ústredná tajomníčka Zdenka Kramplová tvrdí, že novela bude po rokovaní s koaličnými partnermi priechodná. Táto strana je najmä proti zákazu zamestnávať pracovníkov na živnosť a nesúhlasí ani so zrušením práce nadčas.

Korektúra novely Zákonníka práce by sa podľa Slotu mala urobiť aj preto, "aby zamestnávateľské zväzy mali oprávnený pocit, že sa kompromis prijal a zamestnanci nie sú zvýhodnení". S predsedom vlády a Smeru-SD Robertom Ficom o novele zákona rokoval zatiaľ len "okrajovo", ale o výhradách SNS ho stihol informovať. Slota pripomína, že zákony sa často posielajú do parlamentu v "maximalistickej podobe", a potom sa z nich spúšťa. Predpokladá, že to tak bude aj pri novele Zákonníka práce. "Uvidíte, že vývoj mi dá za pravdu."

Šachy v parlamente

"Nový Zákonník práce je v polohe otvorenosti a nedopracovanosti, takže sa nedá odhadovať, ako bude parlament hlasovať," tvrdí opozičná poslankyňa Iveta Radičová (SDKÚ-DS). Upozorňuje, že platí zákon o tripartite, ktorá zatiaľ nevyslovila s novelou súhlas. Prezident KOZ Miroslav Gazdík po stretnutiach s parlamentnou opozíciou očakáva, že niektoré odborárske návrhy po rokovaniach podporí. Radičová však upozorňuje, že v súčasnej podobe je pre SDKÚ-DS Zákonník práce neprijateľný. No nevzdajú sa a pokúsia sa ho upraviť pozmeňujúcimi návrhmi.

Gazdík nevylučuje, že schvaľovanie Zákonníka práce, ktorú považuje Smer-SD za hlavnú legislatívnu zmenu v tomto roku, bude v parlamente "šachovou partiou". Verí však v jeho priechodnosť v podobe, ktorá bude prijateľná aj pre odbory. Slota tiež hovorí, že výhrady voči súčasnému textu zákona nie sú až aké, aby ohrozili jeho prijatie.

Pripravení na ústupky

Každopádne, na ústupky je vraj pripravený aj rezort práce. Podľa zamestnávateľov totiž ministerstvo zmenilo svoj postoj v niektorých sporných bodoch návrhu novely. Ako povedal prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Martin Malatiský, ministerstvo chápe ich argumenty v oblasti zachovania súčasného počtu hodín nadčasov. Chápe ďalej námietky zamestnávateľov voči ustanoveniu, podľa ktorého by odbory mohli pri podozrení z porušení bezpečnosti práce alebo ohrození zdravia a života zastaviť ihneď prevádzku zamestnávateľa.

Proti sú ale odborári. Nedošlo teda k zhode všetkých partnerov tripartity. "Zatiaľ nie je nič na papieri. Dohoda je teda len predbežná," hovorí hlavný vyjednávač asociácie zamestnávateľov Rastislav Machunka.

Všetci traja partneri sa už ale dohodli v oblasti jednorázovej návštevy lekára a jej preplácania zamestnávateľom. Návrh obsahoval zvýšenie súčasných siedmych dní do roka, ktoré zamestnávateľ preplatí, na neurčito. Všetky strany sa zatiaľ dohodli, že počet dní bude obmedzený.

Tripartita k zákonníku by sa mala zísť 19. marca. Plán vlády ráta s tým, že návrh sa dostane tento mesiac na jej rokovanie. V apríli by sa ním mala zaoberať Národná rada SR. Účinnosť sa navrhuje na 1. júl. Zamestnávatelia navrhujú, aby sa účinnosť posunula na 1. január budúceho roka.

01 - Modified: 2003-04-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Železiarne Podbrezová si pohoršili 02 - Modified: 2003-04-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Elektrokarbon s poklesom zisku
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 09:27