StoryEditor

Na ťahu je premiér Mikuláš Dzurinda

30.08.2005, 00:00
Predseda ANO Pavol Rusko v rozhovore pre HN

Platí ešte Koaličná zmluva? Vaši partneri neskrývajú, že ste sa dostali mimo hry...
-- O tom, či platí, rozhodnú stanoviská koaličných partnerov. My sa nikam netlačíme, ale chceme vedieť, na čom sme. Reči o tom, že zmluva je fakticky neplatná, ale de iure platí, sú len zahmlievanie.
Sedem poslancov ANO a dvaja ministri vyjadrili záujem nominovať svojho človeka na ministerstvo hospodárstva, ktoré patrí aliancii. Aký je vzťah poslaneckého klubu a strany?
-- Je absurdné, aby poslanecký klub urobil z členov strany štatistov a prevzal moc do rúk len preto, že sa poza chrbát vedel dohodnúť s predsedom vlády. Nie je normálne, aby im to koaliční partneri tolerovali.
Čo teda urobí ANO, keď premiér odmietne vašu žiadosť na odvolanie ministrov Františka Tótha a Rudolfa Zajaca?
-- Nepochybujem, že to chce urobiť. Nečudujem sa jemu ani ďalším koaličným partnerom, že majú záujem o rozloženie aliancie. Čudujem sa vlastným, ktorí zradili. Nemáme jednoznačnú odpoveď. Riešenie nebudem hľadať sám, ale na predsedníctve. Budeme reagovať, až keď premiér odpovie. Je na ťahu.
Už vám predsa nevyhovel pri Robertovi Nemcsicsovi, ktorý nakoniec z postu ministra odstúpil sám...
-- Je to právo premiéra. Potom sa treba zamyslieť, akú hodnotu má ním podpísaná Koaličná zmluva. Koalíciu totiž netvorí Rusko, Dzurinda, Hrušovský a Bugár, ale štyri politické strany.
Nechcete hovoriť, čo bude ďalej. Nemlčíte aj preto, že Dzurindu nemáte čím pritlačiť k múru?
-- Aliancia tento útok ustojí a v budúcich voľbách budeme relevantný politický subjekt.
Nahlas sa hovorí o posilnení klubu ANO poslancami, ktorí z aliancie pred časom odišli. Premiér by nekomunikoval so skupinou poslancov, ale s jednotným klubom. Čo potom?
-- Neverím, že by sa do takéhoto klubu prihlásil niekto z opozície. V tom prípade je tu problém -- ak by vláda pristúpila na takéto prestúpenie poslancov, nič nezíska. Som presvedčený, že ak by premiér nespokojným poslancom nevyhovel, koalícia by o ich hlasy neprišla. Naopak, ak z poslaneckého klubu odídu štyria alebo piati poslanci, ich hlasy vláda definitívne stratí.
Bude mimoriadny kongres strany?
-- Nevidím najmenší dôvod spochybňovať rozhodnutie Republikovej rady ANO. Pán Lintner jasne povedal: "Ak mimoriadny kongres nebude, viem, že som v strane skončil." Čakám, kedy tieto slová naplní.
Nebolo chybou, že ANO nevystupovala pri údajne korupčnej kauze starostu Pavla Bielika z KDH či dlhu SDKÚ rovnako razantne, ako dnes tieto strany voči vám pri zmenkách a čudnej jedenapolmiliardovej transakcii?
-- Vychádzali sme z toho, že je vecou politickej strany, ako sa vysporiada so svojím problémom a so svojimi nominantmi. My sme podržali ministrov Mikloša a Kaníka, keď ich ľudia alebo oni sami spravili jednoznačnú chybu.
Minimálne zvláštne vyzerá, keď vám dlh SDKÚ prekáža až teraz...
-- Upozorňujem na to v súvislosti s ich argumentáciou. Môj prípad komentovali z hľadiska etiky a slušnosti. Keď sú takí morálni, nech sa pozrú najskôr na seba.
Všetci, čo z ANO odchádzajú, vzápätí kritizujú absenciu vnútrostraníckej demokracie...
-- Nájdite mi stranu, kde predsedníctvo sedí každý týždeň. Kde sa každý môže kedykoľvek k čomukoľvek vyjadriť. Zrazu sa objavili a kritizujú to, čo im tri roky neprekážalo. Keď chceli podporu, vtedy som im bol dobrý a moje spôsoby im neprekážali. Tvrdenia o diktátorovi sú len dobre zabehnutá pesnička. Oni nás roky potrebovali a vyciciavali, teraz dostali lepšiu ponuku a nás chcú hodiť cez palubu.
Opisujete tu donedávna takmer idylické fungovanie strany. Ako sa to dá zlúčiť s tým, že všetkým, čo odchádzajú, dávate nálepku chrapúňov, ekonomicky neuspokojených a podobne?
-- Veci posudzujem podľa správania. Čo si však môžete myslieť o človeku, ktorý je na jednej strane ako med a na druhej strane hľadá soľ, ktorú vám nasype do rán hneď ako vzniknú?

01 - Modified: 2003-01-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Koruna sa posilnila o 20 halierov
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 12:20