StoryEditor

Fico podporil výstavbu bytov pre mladé rodiny

05.12.2006, 12:54
Autor:
TASRTASR
Predseda vlády SR Robert Fico podporil projekt výstavby štartovacích nájomných bytov pre mladé rodiny, pri financovaní ktorých sa ráta s kumuláciou zdrojov zo súkromného a verejného sektora, známe projekty PPP.

Predseda vlády SR Robert Fico podporil projekt výstavby štartovacích nájomných bytov pre mladé rodiny, pri financovaní ktorých sa ráta s kumuláciou zdrojov zo súkromného a verejného sektora, známe projekty PPP (Public Private Partnership).
Koncepciu nájomného bývania pre 3 stavebné sporiteľne iniciovala a pripravila Prvá stavebná sporiteľňa (PSS), a. s., s cieľom zvýšiť objem peňazí na výstavbu nájomných bytov a prispieť k tomu, aby sa ich ročne postavilo 6 000 až 8 000 namiesto terajších 3 000. Tak by sa mala pre mladé rodiny na Slovensku zabezpečiť väčšia dostupnosť bývania s rozlohou do 80 štvorcových metrov (m2) a mesačným nájomným asi 5 700 Sk.
"Oceňujem iniciatívu, s ktorou som bol oboznámený na pôde PSS, a chcem potvrdiť, že vláda SR bude mať záujem o rozpracovanie tohto projektu do detailov," povedal dnes po stretnutí so zástupcami PSS premiér na stretnutí s novinármi.
Projekt je postavený pre každú súkromnú spoločnosť, banku a stavebnú sporiteľňu, ktorá má prebytok zdrojov a chce ich investovať do určitého produktu. Spoluprácu v rámci verejno-súkromného projektu (PPP) sa zdá byť podľa slov Fica prospešná pre štát. Ten nevynaloží na výstavbu štartovacích nájomných bytov (nie sociálnych) žiadne prostriedky, pričom rozpočtovaná suma na nájomné bývanie v roku 2007 je asi 4 miliardy Sk. Úlohou investora, ktorý sa pre spomínaný projekt rozhodne, bude založiť s obcou neziskovú organizáciu.
"Ministri financií a výstavby a regionálneho rozvoja dostanú pokyn, aby spoločne s expertmi PSS spracovali predmetný projekt, ktorý by bol predložený do 31. januára 2007 do vlády SR. Ak bude schválený, začnú sa zo strany štátu nevyhnutné relevantné legislatívne úpravy," oznámil Fico najbližšie kroky vlády. Ak ministerstvá potvrdia, že tento projekt má svoje vnútorné racio, vláda nevidí žiadny dôvod, prečo by sa mu bránila. Projekty v kombinácii verejných a súkromných zdrojov sú obľúbené na celom svete a "táto vláda je súčasťou moderného sveta a chce, aby tieto projekty fungovali aj u nás," potvrdil premiér.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 00:23