StoryEditor

Irán prejde pri výpočte výnosov z dolárov na eurá

18.12.2006, 12:50
Autor:
SITASITA
Irán začne používať euro na výpočet výnosov, vrátane výnosov z predaja ropy, spoločnú európsku menu začne používať i na určenie hodnoty devízových rezerv, vyhlásil v pondelok hovorca iránskej vlády Gholamhossein Elham.

Irán začne používať euro na výpočet výnosov, vrátane výnosov z predaja ropy, spoločnú európsku menu začne používať i na určenie hodnoty devízových rezerv, vyhlásil v pondelok hovorca iránskej vlády Gholamhossein Elham. "Doteraz sme na výpočet príjmov rozpočtu i objemu devízových rezerv používali dolár. Tento spôsob výpočtu sa mení," povedal Elham. "Výnosy z predaja ropy budeme počítať v eurách a príjmy rozpočtu budeme počítať v rialoch, ale podľa kurzu eura, nie doláru. Nebudeme sa ďalej spoliehať na dolár," dodal.
Iránska centrálna banka nezverejňuje výšku devízových rezerv, ani ich zloženie, podľa údajov rôznych médií však možno odhadnúť, že v súčasnosti americký dolár tvorí maximálne 30 % devízových rezerv islamskej republiky. S diverzifikáciou devízových rezerv začal Irán podľa týchto zdrojov v roku 2003, pod vplyvom zhoršujúcich sa vzťahov s USA. Spojené štáty totiž vytvárajú tlak na Irán, aby sa vzdal svojho jadrového programu pre podozrenie, že jeho údajne civilný jadrový program má v skutočnosti za cieľ vývoj jadrovej bomby.
Irán je štvrtým najväčším exportérom ropy na svete. Predstavitelia iránskeho ropného priemyslu predtým viackrát uviedli, že aj keď časť výnosov z predaja ropy získavajú v eurách či iných menách, na ich výpočet používajú oceňovanie v dolároch. Prechod na eurá sa však nebude týkať len ropného priemyslu, uviedol Elham. Vláda podľa neho vyzvala všetky iránske organizácie, aby v budúcnosti pri úveroch zo zahraničia a ich splácaní používali euro a vyhýbali sa doláru.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. apríl 2024 02:12