StoryEditor

NBÚ môže ovládnuť bývalý obchodník so zbraňami

Vstupu ĽS-HZDS do bezpečnostných zložiek štátu tak nič nestojí v ceste. ĽS-HZDS má na miesto šéfa Národného bezpečnostného úradu pripravených niekoľko mien.
Doslova pár hodín stačilo ĽS- HZDS, aby začala chystať kandidátov na post riaditeľa Národného bezpečnostného úradu. HN ako prvé informovali, že Aurel Ugor sa včera sám vzdal tejto funkcie - predstihol tak práve HZDS, ktoré mienilo požiadať parlament o jeho hlavu. "Bol to krok, ktorý prospeje stabilite vlády aj úradu," vysvetlil svoju abdikáciu nominant ANO pre HN. Podľa nepísaných koaličných dohôd tento post patrí ľudovcom Vladimíra Mečiara, ktorí sa vo finále rozhodujú medzi dvoma kandidátmi. V kuloároch sa spomína najmä bývalý ústredný tajomník ĽS- HZDS, bývalý obchodník so zbraňami a súčasný vojenský pridelenec na slovenskom veľvyslanectve na Ukrajine František Blanárik či šéf Úradu na ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií počas Mečiarovej vlády Juraj Zábojník.

Favoritom je Blanárik
Najväčšiu podporu v strane má podľa zistení HN práve Blanárik, ktorý v parlamentných voľbách v roku 2002 kandidoval na nezvoliteľnom mieste. "Je mojím osobným favoritom," zdôraznil podpredseda ĽS-HZDS Ján Kovarčík.
Zvyšné koaličné strany - Smer-SD a SNS, už potvrdili, že kontrolu nad bezpečnostným úradom dostane na základe dohôd Mečiarova strana. Ani jej predstavitelia si inú alternatívu nepripúšťajú. "V rámci dobrých koaličných vzťahov neprichádza do úvahy, aby kreslo riaditeľa úradu pripadlo niekomu inému," hovorí

Kto je František Blanárik
- do roku 1999 bol riaditeľom bezpečnosti a obrany Úradu vlády, člen komisie, ktorá udeľovala licencie na obchod so zbraňami
- v rokoch 2001 až 2002 sedel v dozornej rade spoločnosti Petina International, ktorá tiež obchodovala so zbraňami
- v roku 2003 sa stal ústredným tajomníkom ĽS- HZDS po odchode skupiny poslancov okolo Vojtecha Tkáča
- v roku 2005 odchádza z politiky. „Vrátil sa do rezortu obrany v hodnosti  generálmajora. Zároveň skončil členstvo v HZDS,“ povedal stranícky šéf Vladimír Mečiar.
poslankyňa NR SR Katarína Tóthová (ĽS- HZDS). O Ugorovom nástupcovi bude Koaličná rada rokovať ešte tento týždeň.

Búrka nie je zažehnaná
Aj keď už je isté, že kreslo riaditeľa NBÚ dostane Mečiarova strana, otvorenou ostáva otázka, či koaliční partneri podporia konkrétneho kandidáta. Keďže riaditeľa úradu volí parlament na návrh vlády, najsilnejšia vládna strana Smer má právo veta. "Ak by napríklad navrhli Ivana Lexu (bývalého riaditeľa SIS- pozn. red), nemôžeme to akceptovať," pripomína minister vnútra Robert Kaliňák.
ĽS-HZDS má v živej pamäti neúspech svojho kandidáta na post námestníka riaditeľa SIS pre kontrarozviedku - šéf tajnej služby Jozef Magala odmietol vymenovať do tejto funkcie Igora Urbana. ĽS-HZDS sa podľa Kovarčíka nebráni diskusii o budúcom šéfovi NBÚ. Podpredseda parlamentu a jeho stranícky kolega Viliam Veteška nepredpokladá, že parlament bude o šéfovi inštitúcie, ktorá vydáva bezpečnostné previerky, hlasovať ešte na pokračujúcej schôdzi.

Soboňa z hry von
Medializovanú informáciu, že ľudovci by radi v kresle šéfa úradu videli exposlanca Národnej rady SR Viliama Soboňu (ĽS-HZDS), predstavitelia ľudovej strany dementovali. Samotný Soboňa v tejto súvislosti uviedol, že ho nekontaktovali. Pokiaľ by sa tak stalo, ponuku by neodmietol. "V tejto oblasti mám veľa skúseností."
01 - Modified: 2003-04-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Fondy SP s prebytkom 02 - Modified: 2003-04-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pokles akcií Slovnaftu stiahol SAX 03 - Modified: 2003-04-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vláda navrhla riešenie deficitu rozpočtu 04 - Modified: 2003-04-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Okolo Union banky zúri finančná vojna
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 05:37