StoryEditor

Okolo Union banky zúri finančná vojna

03.04.2003, 00:00
Autor:
TASRTASR

Okolo krachujúcej Union banky (UB) sa rozpútala v posledných dňoch vojna. Už nie je jasné, kto banku kontroluje a ktoré dravé finančné skupiny teraz súperia o možnosť zúčastniť sa na lukratívnom rozpredaji jej pohľadávok. Do konkurzu dal banku súd v Ústí nad Labem v pondelok, keď do nej prišiel konkurzný správca s početnou ochrankou. Stalo sa tak na návrh advokáta, ktorý vraj banku zastupuje. Okolnosti vyhlásenia konkurzu však zostávajú zahalené tajomstvom. Konkurzný správca prostredníctvom hovorcu Daniela Častvaja tvrdí, že návrh na konkurz podal advokát Michal Paule. K nemu sa však nikto nehlási.
Zatiaľ čo sudca tvrdí, že konkurz na seba vyhlásila sama banka, jej vlastník, taliansky Invesmart, to kategoricky odmieta. "Je to čistý podvod. Niekto sfalšoval dokumenty a na základe toho zariadil konkurz. Súd musel konať na základe podvodu. Podáme trestné oznámenie," povedal v utorok šéf Invesmartu Paolo Catalfamo.
Správca konkurzu Daniel Thonat odmietol vec komentovať. "Je priskoro, je to náročná vec, zatiaľ sa s ňou oboznamujem," tvrdí. Na prevzatie banky bol však pripravený. "Prišiel tam s 20 bodyguardmi, nikdy predtým som ho nevidel," tvrdí P. Catalfamo. Tiež popiera, že by konkurz podal sám Invesmart.
Tesne pred bankrotom však bolo v banke živo. Počas niekoľkých týždňov zmenila svoje sídlo, z Ostravy sa presťahovala do Mostu, i názov na Českú revitalizačnú. Takýto proces normálne zaberie obchodným súdom mesiace i pol roka. Ústecký súd však konal neobvykle rýchlo. K zmenám malo dôjsť začiatkom marca, uviedli zdroje.
Ústecký sudca Jiří Berka tvrdí, že konkurz vyhlásil podľa zákona a v ten istý deň, keď dostal návrh. "Bol to návrh samotnej firmy, prišla osoba oprávnená rokovať za Českú revitalizačnú. Som povinný v takomto prípade rokovať do 10 dní," hovorí. Podľa neho bolo z návrhu zjavné, že ide o premenovanú Union banku. Nič podozrivého vraj na ňom nezbadal. Ale po jednom dni si už nepamätá, kto ho podával ani kedy sa odohrali zmeny mena i sídla. "Nepamätám si meno toho advokáta a spis nemám pri sebe. Všetko bolo notársky overené, viac nepoviem," hovorí J. Berka. Podľa D. Častvaja má zmeny v banke i návrh na konkurz na svedomí ešte bývalé vedenie banky na čele s Romanom Mentlíkom. Ten však banku opustil asi pred týždňom a pol. "Nič o tom neviem. Takéto zmeny schvaľuje valné zhromaždenie. Počujem prvýkrát, že banka je v konkurze," hovorí R. Mentlík.
Klienti banky sa však nemusia báť. Väčšinu svojich vkladov im fond poistenia začne vyplácať od polovice mája. Konkurz by však mal zaujímať tých, ktorých vklady sú vyššie než na koľko sa vzťahuje poistka (necelých 800-tisíc Kč). Vývoj v banke sleduje i centrálna banka. "Pokiaľ by sa dokázalo, že banku niekto podviedol, asi by sme sa obrátili na orgány činné v trestnom konaní," povedala v utorok Alica Frišaufová z Českej národnej banky.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 14:59