StoryEditor

INFORMAČNÝ SERVIS VLÁDY SLOVENSKEJ REPUBLIKY 26. 05. 2006

26.05.2006, 12:30
Vlada SR na svojej 179. schodzi prerokovala a schvalila Navrh Programu slovenskeho predsednictva V4. Dna 1. jula 2006 Slovenska republika prevezme po Madarskej republike jednorocne predsednictvo vo Vysehradskej skupine, ktore bude trvat do 30. juna 2007. K najvyznamnejsim podujatiam predsednictva bude patrit summit prezidentov krajin V4 v septembri 2006 v Ceskej republike a summit predsedov vlad V4 na konci slovenskeho predsednictva vo Vysehradskej skupine.

NÁVRH PROGRAMU SLOVENSKÉHO PREDSEDNÍCTVA V4

Vláda SR na svojej 179. schôdzi, dňa 24. mája 2006, prerokovala a schválila Návrh Programu slovenského predsedníctva V4.

Dňa 1. júla 2006 Slovenská republika preberie od Maďarska predsedníctvo vo Vyšehradskej skupine na obdobie jedného roka.

Toto obdobie sa bude prelínať s fínskym a nemeckým predsedníctvom v Európskej únii. Spolupráca krajín V4 nestratila na význame ani po ich vstupe do Európskej únie. Slovenské predsedníctvo vo Vyšehradskej skupine bude ďalej budovať na výsledkoch, ktoré boli dosiahnuté predchádzajúcimi predsedníctvami.

Hlavnými prioritami slovenského predsedníctva vo Vyšehradskej skupine sú :

* vytvoriť z Vyšehradskej skupiny dynamické regionálne fórum v rámci Európskej únie;
* naďalej posilňovať koordinačný a konzultačný mechanizmus vyšehradskej spolupráce s cieľom nachádzať spoločné pozície a stanoviská v otázkach spoločného záujmu;
* napomáhať zlepšeniu všeobecnej informovanosti verejnosti o Vyšehradskej skupine.

K najvýznamnejším podujatiam predsedníctva bude patriť summit prezidentov krajín V4 v septembri 2006 v Českej republike a summit predsedov vlád V4 na konci slovenského predsedníctva vo Vyšehradskej skupine.

Popri existujúcej spolupráci s Beneluxom sa Slovenská republika bude snažiť o zintenzívnenie spolupráce Vyšehradskej skupiny s Baltickým zhromaždením a Baltickou radou ministrov, vzhľadom na blízkosť záujmov v Európskej únii. Slovensko bude naďalej podporovať snahu krajín Vyšehradskej skupiny pomáhať Ukrajine pri približovaní sa k euro-atlantickým štruktúram, ako aj pri demokratizačnom procese Bieloruska. Slovenská republika sa bude snažiť o zachovanie vysokého kreditu diplomacií krajín Vyšehradskej skupiny na Balkáne a na základe vlastných transformačných a integračných skúseností identifikovať záujmy a potreby krajín západného Balkánu.

V rámci činnosti Medzinárodného vyšehradského fondu bude Slovensko pokračovať v podpore Vyšehradského štipendijného programu pre Ukrajinu a v podpore projektov napomáhajúcich formovanie spoločnej Európskej susedskej politiky vo vzťahu k Bielorusku, Moldavsku, Ukrajine a ďalším štátom SNŠ a západného Balkánu.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 05:43