StoryEditor

Fico: Prejav prezidenta bol nadčasový

06.12.2006, 14:15
Autor:
TASRTASR
Prejav prezidenta Ivana Gašparoviča v parlamente vníma premiér Robert Fico ako nadčasový, ktorý mal osloviť celé politické spektrum. Tvrdí, že Gašparovič sa nedotkol ani opozície a ani koalície, čo oceňuje.

Prejav prezidenta Ivana Gašparoviča v parlamente vníma premiér Robert Fico ako nadčasový, ktorý mal osloviť celé politické spektrum.
"Hovoril o prioritách, na ktoré sa treba sústrediť v najbližšom období. Oceňujem silný sociálny rozmer, ktorý opäť potvrdil. Nie je to prekvapujúce, v tomto duchu vždy vystupoval," povedal po prezidentovom vystúpení Fico. Tvrdí, že Gašparovič sa nedotkol ani opozície a ani koalície, čo oceňuje. "Môže dávať dohromady politickú scénu. Tento prejav ju nerozdeľoval," konštatoval.
Počas vystúpenia hlavy štátu v rokovacej sále chýbali lídri koaličných strán Ján Slota (SNS) a Vladimír Mečiar (ĽS-HZDS). Fico na otázku, či mu nechýbali, iba uviedol, že nie je ich "krstným otcom a otcom". Ako vysvetlil, zodpovedá ako predseda vlády za vládu a ako predseda Smeru-SD za túto stranu. "Ani som si nevšimol, kto v sále bol," doplnil premiér.
Načasovanie prezidentovho vystúpenia Fica neprekvapilo, pretože ako hlava štátu môže požiadať o vystúpenie kedykoľvek. "Od parlamentných volieb nemal takéto vystúpenie verejného charakteru a považuje to za normálne. Privítal by som, keby mal takéto vystúpenia čo najčastejšie. Bol by som rád, keby akceptoval aj pozvanie na rokovanie vlády," konštatoval.
V súvislosti so sociálnou nespravodlivosťou, na ktorú poukazoval Gašparovič, premiér uviedol, že sa dá odstrániť iba znižovaním regionálnych rozdielov a nezamestnanosti, či zvyšovaním vzdelanosti, čo má dlhodobejší charakter. "Nespravodlivosť sme už predsa odstránili. Ospravedlňujem sa za expresívny výraz, ale škody, ktoré napáchal ten sociálny netvor (Ľudovít) Kaník postupne krok za krokom odstraňujeme. A to je priorita. Môžem v tomto s prezidentom iba súhlasiť," dodal Fico.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. máj 2024 03:35