StoryEditor

ĽS-HZDS už vypracovalo a podpísalo pozmeňujúci návrh k predčasným voľbám

04.10.2005, 13:43
Autor:
TASRTASR
Ak pôvodný návrh ĽS-HZDS na skrátenie funkčného obdobia s júnovým termínom parlamentných volieb posunú poslanci na októbrovej schôdzi Národnej rady SR do druhého čítania, ĽS-HZDS k nemu priloží pozmeňujúci návrh s aprílovým termínom volieb. Novinárov o tom dnes informoval predseda poslaneckého klubu ĽS-HZDS Tibor Cabaj.

ĽS-HZDS už pripravilo pozmeňujúci návrh na skrátenie volebného obdobia s termínom predčasných volieb na 8. apríl 2006, ktorý podpísalo všetkých 22 poslancov strany Vladimíra Mečiara. Ak pôvodný návrh ĽS-HZDS na skrátenie funkčného obdobia s júnovým termínom parlamentných volieb posunú poslanci na októbrovej schôdzi Národnej rady SR do druhého čítania, ĽS-HZDS k nemu priloží pozmeňujúci návrh s aprílovým termínom volieb. Novinárov o tom dnes informoval predseda poslaneckého klubu ĽS-HZDS Tibor Cabaj.
Poslanci ĽS-HZDS podpismi nepodporia návrh zákona HZD, SF a Smeru na skrátenie volebného obdobia s termínom volieb rovnako na 8. apríla. Cabaj zdôraznil, že existovala dohoda predsedov opozičných subjektov, že 72 poslancov podporí predčasné voľby s termínom 8. apríla cez pozmeňujúci návrh k už predloženému zákonu ĽS-HZDS v NR SR. Predsedu Smeru Roberta Fica na opozičnom stretnutí zastupoval podpredseda strany Robert Kaliňák.
"Je teraz, aby predsedovia strán sa stretli, ak teda ja neviem, čo sa udialo mimo toho, alebo potom sa nemôžu jeden druhému pozrieť do očí. Keď sa na niečom oni štyria dohodli a platí to tri dni a už to neplatí štvrtý deň, tak je niekde záhada, čo sa vlastne stalo. Ale to si musia vysvetliť tí, ktorí prišli s iným návrhom oproti dohode, ktorá bola urobená," konštatoval Cabaj. Osobitný, v poradí už tretí, návrh opozície na predčasné voľby vyprovokoval podľa neho predseda HZD Jozef Grapa, ktorý vraj nemal istotu v ĽS-HZDS.
Aj keby za predčasné voľby v aprílovom termíne hlasovalo všetkých 72 poslancov opozície, Cabaj nepredpokladá, že by návrh podporili koaličné KDH a SMK. Zároveň nevylúčil, že ak sa nájde zhoda opozície, bude iniciovať vyslovenie nedôvery vláde. Nastupujúci minister hospodárstva Jirko Malchárek zrejme nedostane obligátnych sto dní na rozbeh vo funkcii a pravdepodobne sa ho ĽS-HZDS pokúsi odvolať skôr. O všetkom sa podľa Cabaja rozhodne podľa priebehu októbrovej schôdze NR SR, ktorá začína 25. októbra.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 21:18