StoryEditor

Obchodníci zlacňovať nechcú

Medzi zatváracím kurzom zo 17. marca minulého roka a včerajším rekordom, keď sa euro predávalo za 32,96 koruny, je rozdiel takmer 4,70 koruny.

Hoci tento vývoj vytvára priestor na zlacnenie tovarov z dovozu, automaticky to neplatí - o cenách rozhoduje skôr konkurencia. Napríklad pri dovoze áut predajcovia stavajú skôr na akcie a zlacňujú len niektoré modely. Cestovné kancelárie zasa tvrdia, že v cene zájazdov je už posilnenie koruny zakalkulované. A to napriek tomu, že takto výrazné posilnenie kurzu ešte nedávno nečakal ani minister financií. Navyše, cestovné katalógy sú už vytlačené. Tešiť sa však môžeme na zlacnenie benzínu a nafty a pri priaznivých cenách ropy môže ísť dole aj plyn.
Slovenské firmy sa pri posilnení rozdelili do dvoch kategórií: Nadnárodné koncerny tvrdia, že silnejúca koruna im vážnejšie problémy nerobí, pretože sú proti kurzovým rozdielom poistené. Firmy bez zahraničného kapitálu sa zasa nezaisťujú, no práve tie sú voči silnej mene najkritickejšie. Napríklad pre Železiarne Podbrezová je to riziko, Samsung zasa tvrdí: posilňovanie sa skôr či neskôr dotkne aj zaistených firiem.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 06:48