StoryEditor

Fico ešte môže zachrániť Smer

02.10.2006, 00:00
Predseda vlády a Smeru-SD Robert Fico má poslednú šancu, ako zachrániť svoju stranu v rodine európskych socialistov. Tí mu nemôžu odpustiť, vstup SNS do vládnej koalície.

Predseda vlády a Smeru-SD Robert Fico má poslednú šancu, ako zachrániť svoju stranu v rodine európskych socialistov. Tí mu nemôžu odpustiť, že do vládnej koalície zobral radikálnu SNS - preto chcú Ficovmu Smeru pozastaviť členstvo v Strane európskych socialistov. Skôr ako sa tak stane, ešte dnes navštívi kvôli tomu nášho premiéra podpredseda Klubu európskych socialistov Hannes Swoboda (po ľudovcoch druhá najsilnejšia poslanecká frakcia v Európskom parlamente).
V hre je odchod SNS
"Prediskutujeme možnosti a pokúsime sa nájsť cestu ako vyjsť zo súčasnej nepriaznivej situácie," avizoval Swoboda pre HN. Druhý muž socialistov v europarlamente neprezradil, ako môže Fico a jeho Smer predísť ojedinelému trestu na medzinárodnej scéne. "Nechcem mu dopredu dávať odkazy, kým si tieto otázky nerozoberieme," poznamenal Swoboda. V hre zostáva aj odstavenie SNS z vlády. "Je to jedna z možností, ale nie je jediná," hovorí Swoboda.
Vie to iba Beňová
To, čo očakávajú od Fica, prezradili už europoslankyni Smeru Monike Flašíkovej-Beňovej. Bývalú "dvojku" sociálnych demokratov, ktorá cez víkend prišla v strane o post podpredsedníčky, zase eurosocialisti zaviazali mlčanlivosťou. Podľa informácií HN však eurosocialisti predpokladajú, že Fico sa "sám dovtípi", ako môže upokojiť svojich kolegov za hranicami.
Domáci politológovia zostávajú skeptickí. Grigorij Mesežnikov tvrdí, že vzhľadom na vystupovanie európskych socialistov si nevie predstaviť inú možnosť ako zmenu koaličného partnera. "Vo svojich vyjadreniach predsa SNS označovali za extrémistickú a rasistickú stranu."
Riešením by mohol byť aj odchod podpredsedníčky SNS Anny Belousovovej z postu podpredsedníčky parlamentu - dodáva politológ Peter Horváth. "Tá je však príliš malá ryba na to, aby to európskym socialistom stačilo na vyrovnanie sa s touto vládnou koalíciou." Najbližšie sa bude o otázke členstva Smeru vo frakcii hovoriť 12. októbra na predsedníctve strany Európskych socialistov.

Čo si už Fico musel vypočuť:
- druhý muž eurosocialistov Hannes Swoboda vníma ako problém SNS a ĽS-HZDS
- poľský europoslanec Marek Maciej Siwiec vyhlásil, že Vladimír Mečiar uškodí demokracii
- maďarský socialista Csaba Sándor Tabajdi označil slovenskú koalíciu za spolok populistických strán

01 - Modified: 2003-04-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Bush: Nebudeme čakať na ďalší úder 02 - Modified: 2003-04-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Saddám padá
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 05:19