StoryEditor

Štát má dvojaký meter na poisťovne

05.05.2006, 00:00
Napriek tomu, že Všeobecná zdravotná poisťovňa dostala od Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou 300-tisícovú pokutu, v skutočnosti zaplatila len polovicu. Poisťovňa sa totiž voči pôvodnému rozhodnutiu odvolala -- úrad následne pokutu znížil. "Pokutu sme zaplatili, no budeme sa v tejto veci ďalej brániť na súde," dodala Kafúnová.

Napriek tomu, že Všeobecná zdravotná poisťovňa dostala od Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou 300-tisícovú pokutu, v skutočnosti zaplatila len polovicu. Poisťovňa sa totiž proti pôvodnému rozhodnutiu odvolala -- úrad následne pokutu znížil. "Pokutu sme zaplatili, no budeme sa v tejto veci ďalej brániť na súde," dodala Kafúnová. Podľa informácií HN však mala poisťovňa v čase udelenia pokuty, teda vo februári tohto roka, záväzky po lehote splatnosti vo výške 641 miliónov korún.
Úrad pre podobné porušenia zákona udelil pokuty aj iným zdravotným poisťovniam: Spoločnej zdravotnej poisťovni za 100-tisíc korún a Siderii za 250-tisíc korún. Zároveň im nariadil platiť poskytovateľom v zákonných lehotách. Napriek odvolaniam, zo sankcií ani v jednom prípade úrad nezľavil. Na otázku, prečo tak urobil v prípade Všeobecnej zdravotnej poisťovne, sme odpoveď nedostali.
Odpustenie polovice pokuty nie je jediná úľava, ktorú Všeobecná dostala. V druhom rozhodnutí úradu už nefiguruje dokonca ani nariadenie, aby poisťovňa do 90 dní mala všetky záväzky v lehote splatnosti. Podľa informácií HN to nebolo reálne, preto táto podmienka vypadla. "Komisia predsedu úradu prehodnotila postup prvostupňového orgánu, preskúmala zákonnosť a vecnú správnosť jeho postupu a navrhla ho zmeniť," skonštatovala hovorkyňa úradu Radoslava Miklášová.
Poisťovňa má predložiť úradu opatrenia, aby poskytovateľom zdravotnej starostlivosti platila včas. "Objem našich záväzkov po lehote splatnosti má klesajúcu tendenciu. Dnes je to asi 130 miliónov korún," uviedla hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej Petra Kafúnová. Poisťovňa chce, aby boli do dvoch mesiacov splatené všetky. Ak sa tak stane, v júli by mali začať platiť lekárom a nemocniciam v zákonných lehotách.

Úrad môže uložiť pokutu zdravotnej poisťovni:

a) za porušenie povinností ustanovených zákonom o zdravotných poisťovniach, dohľade nad zdravotnou starostlivosťou a o zmene a doplnení ďalších zákonov v znení neskorších predpisov pokutu až do výšky 5 miliónov Sk; najmenej vo výške 100-tisíc korún
b) za porušenie povinností ustanovených zákonom o zdravotnom poistení pokutu až do výšky 100-tisíc korún; ak ide o nesplnenie oznamovacej povinnosti alebo inej povinnosti podľa zákona o zdravotnom poistení do výšky 10-tisíc korún
Zdroj: ÚDZS

01 - Modified: 2003-02-28 06:24:52 - Feat.: 0 - Title: Peniaze patria do krajiny, kde sa zarobili
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 14:53