StoryEditor

Kronospan ostáva, dostal 3,6 miliardy

25.05.2006, 00:00

Cyperská drevárska skupina Kronospan si prišla na svoje. Potom ako vyhlásila, že ak nedostane desaťročné daňové prázdniny odíde do Poľska, vláda na včerajšom rokovaní nemala problém. K daňovým úľavám pre investora, ktorý chce vo Zvolene a v Prešove zvýšiť počet miest o 550 na 1 050 ľudí nemá výhrady ani ministerstvo financií.
Hovorca rezortu Peter Papanek naznačil, že pokiaľ investor nežiada ani korunu, ale len odpustenie daní na desať rokov, nie je dôvod nevyhovieť mu. "Treba si uvedomiť, že vo Zvolene a v Prešove, teda v mestách, ktoré spĺňajú podmienky na poskytnutie najvyššej možnej investičnej podpory, zamestná ľudí, ktorým by ich nízke vzdelanie bránilo uplatniť sa inde," povedal.
Kronospan tvrdí, že ak by aj daňové prázdniny nedostal, určite by nezrušil už svoj existujúci závod, v ktorom dnes pracuje okolo päťsto ľudí. Na dani z príjmu by mala spoločnosť do roku 2016 ušetriť 3,6 miliardy korún.
Zo stimulov sa môže tešiť aj ďalší investor. Vláda včera odklepla dvojmiliardovú štátnu pomoc košickému výrobcovi prevodoviek Getrag Ford. Na rozdiel od Kronospanu dostane Getrag Ford stimuly aj v hotovosti.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 14:57