StoryEditor

Paška vystúpil s prejavom, čo kritizovala opozícia

12.12.2006, 10:06
Autor:
TASRTASR
Predseda parlamentu Pavol Paška využil svoje právo a vystúpil k návrhu štátneho rozpočtu, ktorý označil za dobrý. Po jeho prednesení ho však opozícia kritizovala, že zneužil svoju právomoc.

Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) využil svoje právo a vystúpil k návrhu štátneho rozpočtu, ktorý označil za dobrý. Po jeho prednesení ho však opozícia kritizovala, že zneužil svoju právomoc. Mohol vystúpiť v rozprave k rozpočtu, ktorá sa skončila 8. decembra, čo však Paška neurobil. Na základe návrhu Františka Mikloška (KDH) zvolal Paška poslanecké grémium, ktoré sa dohodlo, že poslanci budú môcť reagovať.
Paška oceňuje, že vláda nezabudla na sociálne posolstvo. Zákon roka považuje za solidárny a vyhlásil, že je to prvý rozpočet na Slovensku, ktorý nezadlžuje krajinu. Kritizoval predchádzajúcu vládu za neoliberálnu politiku, za to, že chcela zaviesť fetiš trhu. "Slovensko vykročilo k sociálnemu štátu a hodnotám solidarity. Skutočne tu robí niekto niečo pre ľudí. Opozícia nepredložila nič, čo by bolo spochybnilo legitimitu štátneho rozpočtu na rok 2007. Diskusia priniesla štandardné polemiky a naplnila demokratické princípy. Je dobrý, lebo nezabúda na ľudí a ekonomickú stabilitu a rast. Napĺňa sociálne posolstvo ústavy," vyhlásil pred poslancami Paška. Podľa neho kto nezahlasuje za rozpočet, bude si musieť zodpovedať niekoľko otázok či je za plnenie maastrichtských kritérií, proti zavedeniu eura v roku 2009, zvyšovaniu platov učiteľov a zdravotníkov, alebo záchrane slovenského vidieka. Po prejave sa opoziční poslanci prihlásili s procedurálnymi návrhmi. Unisono kritizovali, že Paška zneužil svoje postavenie a jeho prejav označili za boľševický, resp. komunistický. Mikloško navrhol, aby snemovňa odhlasovala, že Paška už nebude dopoludnia viesť rokovanie schôdze. "Prvýkrát ste zneužili svoju funkciu, keď ste chceli obmedziť rozpravu proti všetkým parlamentným pravidlám. Druhýkrát, keď ste mimo ňu povedali jeden komunistický prejav, za ktorý by sa nehanbil ani (Klement) Gottwald a ani (Gustáv) Husák," povedal Mikloško. Jeho stranícka kolegyňa Mária Sabolová pripomenula, že nikdy v histórii parlamentu predseda nezneužil svoje postavenie a rokovací poriadok. Mikuláš Dzurinda (SDKÚ-DS) považuje Paškovo vystúpenie za zbabelosť a konštatoval, že sa mal prihlásiť v rozprave.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 04:26