StoryEditor

Vládnuť budú údržbári bez kompetencií

Krátko po odchode KDH z vládnej koalície sa oslabená vláda Mikuláša Dzurindu dostala do nezávideniahodnej situácie. Opozícia jej síce umožní dovládnuť do júnových predčasných volieb, no kabinet musí definitívne zabudnúť na privatizáciu a väčšie legislatívne zmeny. Opozícia bude tolerovať iba zákony, ktoré súvisia s preberaním európskych právnych noriem.

Krátko po odchode KDH z koalície sa oslabená vláda Mikuláša Dzurindu dostala do pozície "údržbárov". Opozícia jej síce umožní dovládnuť do júnových predčasných volieb, no kabinet musí definitívne zabudnúť na privatizáciu a väčšie legislatívne zmeny. Opozícia bude tolerovať iba zákony, ktoré súvisia s preberaním európskych právnych noriem.
"V situácii, keď kabinet podporuje iba tretina poslancov, by už nemal do parlamentu nič zásadné predkladať," prízvukuje podpredseda Smeru Dušan Čaplovič. Koalícia tvrdí, že väčšinu záväzkov aj tak splnila a tvrdý kompromis rešpektuje. "Na viac nemáme dostatok hlasov," konštatoval podpredseda poslaneckého klubu SDKÚ Peter Miššík.

Dôchodky na autorizáciu
Nie všetci členovia vlády sa už s touto situáciou zmierili. Minister obrany Martin Fedor (SDKÚ) chce do parlamentu predložiť viacero noviel: "Keďže sa týkajú bezpečnosti štátu, predpokladám, že sa nebudú politicky zneužívať." Optimizmus nováčika v kabinete však brzdia aj jeho koaliční partneri. "Nie som naivný. V parlamente už žiadne závažné rozhodnutie neprejde," hovorí šéf poslaneckého klubu SMK Gyula Bárdos.
Najväčšiu šancu na úspech má novela zákona o sociálnom poistení z dielne ministerky sociálnych vecí Ivety Radičovej. Tá chce zmierniť rozdiely medzi výškou "starých" a "nových" dôchodkov. Celá vec má však jeden háčik: podľa Smeru nesmie byť návrh spájaný iba s autorstvom Radičovej, ale so všetkými poslaneckými klubmi. "Je to jasná snaha zamedziť, aby z tejto populárnej iniciatívy profitovala jedna politická strana," odpozoroval sociológ Martin Slosiarik.

Jediná Dzurindova istota
Podľa predsedu dnes už opozičného KDH Pavla Hrušovského sa vládne strany snažili, aby súčasťou dohody o predčasných voľbách bol aj záväzok, že opozícia už nebude predkladať návrhy na odvolanie ministrov. Tá však na to odmietla pristúpiť. Podľa Čaploviča majú na vyslovenie dôvery právo, ak niektorí z ministrov spraví závažný prešľap.
Naopak, do parlamentu už určite nepríde návrh na odvolanie premiéra, s ktorým by padla celá vláda. "Pokiaľ sa Dzurinda bude správať slušne, takýto návrh asi nepodáme," uzavrel Čaplovič. Opozícii aj tak nezostáva veľa času, keďže do júnových predčasných volieb budú už iba dve parlamentné schôdze.

Akými témami sa včera zaoberala vláda
-- Návrh koncepcie organizácie a rozvoja integrovaného systému
-- Návrh na ukončenie platnosti Protokolu medzi vládou Československej republiky vládou Zväzu sovietskych socialistických republík a vládou Poľskej ľudovej republiky o starostlivosti o hraničný znak Kremenec
-- Správa o priebehu a výsledkoch rokovania Európskej rady v Bruseli 15. -- 16. decembra 2005
-- Návrh na pristúpenie SR k Medzinárodnej dohode o káve z roku 2001
-- Správa o výsledku posúdenia dvojstrannej zmluvnej základne medzi Slovenskou republikou a Albánskou republikou
-- Informácia o priebehu odstraňovania následkov živelnej pohromy a o postupe prác pri obnove území postihnutých živelnou pohromou
Zdroj: Úrad vlády

01 - Modified: 2003-02-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Napriek poklesu tržieb spokojnosť 02 - Modified: 2003-02-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Od 1. januára 2003 môže verejná vysoká škola spravovať majetok štátu
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 11:53