StoryEditor

Vláda môže stáť desiatky miliónov

Na ministerstvách sa začína veľké upratovanie. Nový šéf rezortu obrany František Kašický už odvolal riaditeľa svojej kancelárie a avizuje aj ďalšie zmeny.

Na ministerstvách sa začína veľké upratovanie. Nový šéf rezortu obrany František Kašický už odvolal riaditeľa svojej kancelárie a avizuje aj ďalšie zmeny. Podľa hovorcu ozbrojených síl Milana Vangu má minister v rezorte obrany právo odvolať osem riadiacich pracovníkov. Nový minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa vymenil deň po svojom nástupe šesť z deviatich generálnych riaditeľov. "Je to normálne a prirodzené, že chcem v prvom rade pracovať s ľuďmi, ktorým dôverujem," vysvetlil svoj postup.
Zákon o štátnej službe umožňuje novému ministrovi, aby si priviedol vlastný tím odborníkov. "V priebehu leta dôjde k veľkým personálnym zmenám," avizuje riaditeľ Nadácie F. A. Hayeka Martin Chren. Pripomína, že radikálne zmeny sa diali pri každej zmene vlády.
Vedúcich pracovníkov môže minister odvolať bez udania dôvodu. "Má mu však ponúknuť iné štátnozamestnanecké miesto. Ak ho neprijme, má nárok na odstupné," zdôraznila vedúca služobného úradu na ministerstve financií Jana Červenáková. Mzdy vedúcich pracovníkov sa pohybujú od 40- do 80-tisíc korún. "Len v rezorte spravodlivosti by odstupné pre 38 riadiacich pracovníkov vyšlo približne na 3,5 milióna korún," povedal HN vedúci služobného úradu tohto rezortu Július Fekiač. Ak by ministri na všetky riadiace posty dosadili svojich ľudí, v hre je výmena viac než stovky štátnych úradníkov. Tí majú nárok na dvoj- až trojmesačné odstupné - štát len v ich prípade zaplatí za výmenu elít niekoľko desiatok miliónov korún.

Kde sa očakávajú personálne výmeny
- vedúci služobných úradov
- riaditelia sekcií a odborov na ministerstvách
- poradcovia ministrov a štátnych tajomníkov
- ľudia v dozorných a správnych radách štátnych strategických podnikov a poisťovní (Sociálna, Všeobecná zdravotná a Spoločná zdravotná)
- šéfovia úradov (verejného obstarávania, protimonopolný, bezpečnostný, kontrolný, pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou)
- predsedovia krajských a obvodných úradov
Zdroj: hn

Nie všetci úradníci čakajú, ako o ich osude rozhodnú noví ministri. Vedúcej služobného úradu Červenákovej minister ponúkol ďalšiu spoluprácu - tá ju však odmietla. "Svoje pôsobenie v úrade považujem za naplnené. Prišla som s pôvodným ministrom a vždy som plánovala s ním aj odísť." Červenáková nie je jediná, ktorá odchádza zo svojho postu z vlastnej vôle. "Ja už nemám na stole ani ceruzku. Ministrovi len oznámim, že chcem skončiť. Dúfam, že sa to podarí čo najskôr," povedal vysokopostavený predstaviteľ jedného z ministerstiev.

Zmeny aj v polícii
Väčšina ministrov zatiaľ žiadne veľké zmeny nechystá. "Mojím krédom nie je vnášať politiku do rezortu spravodlivosti. Neuvažujem o tom, že by sa mali robiť nejaké čistky, budem vychádzať aj z názorov sudcov," povedal pre HN minister spravodlivosti Štefan Harabin (nominant ĽS-HZDS).
Šéf rezortu vnútra Robert Kaliňák môže bez udania dôvodu vymeniť desať vysokých ministerských úradníkov. Zásadné personálne zmeny chystá na čele polície. "Zatiaľ nie sú žiadne výmeny avizované, pokiaľ nejaké budú, budú nadviazané na logické štrukturálne zmeny," tvrdí Dušan Onačila, poverený vedením služobného úradu ministerstva vnútra. Nový minister zdravotníctva Ivan Valentovič chystá výmeny riaditeľov sekcií - na vyprázdnené miesta by mali prísť odborníci z praxe. Malo by ísť o lekárov a ľudí zo zdravotných poisťovní. "Mám pochybnosti, či práve tí sú najvhodnejší na takého posty. Ministerstvo má obhajovať záujmy všetkých občanov, a nie úzkych záujmových skupín," varuje Chren.

01 - Modified: 2003-03-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Remíza Púchova v Dubovej 02 - Modified: 2003-03-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Hokejová ST extraliga 03 - Modified: 2003-03-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ferguson chce vo štvrťfinále Real
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 03:07