StoryEditor

Malchárkov nástup -- veľa očakávaní, málo času

05.10.2005, 00:00
Zlepšenie podnikateľského prostredia. Prílev zahraničných investícií do regiónov s vysokou nezamestnanosťou. Boj proti hospodárskej korupcii. Transparentnosť pri rozhodovaní o podpore zo štrukturálnych fondov EÚ. To sú len niektoré z priorít, ktoré si stanovil nový minister hospodárstva Jirko Malchárek.
Zlepšenie podnikateľského prostredia. Prílev zahraničných investícií do regiónov s vysokou nezamestnanosťou. Boj proti hospodárskej korupcii. Transparentnosť pri rozhodovaní o podpore zo štrukturálnych fondov EÚ. To sú len niektoré z priorít, ktoré si stanovil nový minister hospodárstva Jirko Malchárek. Toho včera do funkcie vymenoval prezident SR Ivan Gašparovič. Nový šéf rezortu tiež včera verejnosti sľúbil - budem konať výhradne v záujme Slovenska a jeho občanov. Ekonóm SAV Viliam Páleník predpokladá, že nový minister sa bude chcieť odlíšiť od svojho predchodcu Pavla Ruska, očakáva preto určité zmeny v prístupe k riešeniu problémov. Pripomeňme, že Malchárkovi zostáva na zásadné zmeny necelý rok.
Zdržanliví experti
Ekonomickí analytici sa k zámerom nového člena vlády vyjadrujú rezervovane. Hlavný ekonóm ING Bank Ján Tóth tvrdí - všetko bude závisieť od sily jeho osobnosti a tiež od toho, nakoľko sa stotožní so svojimi prioritami. Čo Malchárkovi radia experti? Znížiť štátne regulácie a zmenšiť byrokraciu. Zreformovať Slovenskú agentúru pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) a samotný rezort hospodárstva. Podľa Tótha vládne v rezorte prezamestnanosť. "Napriek tomu, že štátnych podnikov je oveľa menej, stav zamestnancov na ministerstve sa tomuto faktoru vôbec neprispôsobil."
Ekonóm upozorňuje, že v takejto situácii je veľmi ťažké prichádzať s niečím zmysluplným. "Ten, kto nezreformuje vlastný rezort, sa môže stať obeťou nekvality, ktorá v ňom vládne." V tejto súvislosti sa už na rezorte skončil audit systému riadenia. Zodpovední zatiaľ jeho výsledky taja. Čakajú na nástup nového ministra, ktorý má rozhodnúť o ďalšom postupe.
Minister a "jeho" podnikatelia
Odborníci majú v prioritách ministerstva na najbližšie obdobie jasno. Väčšina z nich Malchárkovi odporúča, aby sa sústredil na podnikateľov. "Práve to by malo byť alfou a omegou jeho rezortu," zdôrazňuje Ivan Švejna z Nadácie F. A. Hayeka. Za dôležitú v tejto oblasti považujú analytici najmä vymožiteľnosť práva a zníženie odvodového zaťaženia. Aj keď si uvedomujú, že tieto oblasti nespadajú priamo pod gesciu rezortu hospodárstva, veria, že Malchárek bude lobovať v kabinete v záujme zmeny nepriaznivého stavu.
Tóth považuje za kľúčovú aj reformu agentúry SARIO, ktorá za Ruskovho pôsobenia neprešla vnútornými zmenami. "Agentúra by sa mala sústrediť najmä na zníženie prezamestnanosti a udržanie profesionality." Túto úlohu dokonca označil za prioritu číslo jeden.
Ruskovi ľudia v ohrození
Malchárek bude musieť okrem nových úloh dotiahnuť aj staré problémy - dokončenie projektu Kia, zavŕšenie privatizácie Slovenských elektrární. Očakáva sa, že v rezorte dôjde aj k viacerým personálnym zmenám. Týkať by sa mali najmä ľudí, ktorých na ministerstvo priviedol Pavol Rusko. Podľa informácií HN by mohlo ísť o riaditeľa kancelárie ministra Milana Cigáňa, bývalú Ruskovu poradkyňu a členku Dozornej rady Transpetrolu Zuzanu Bollovú či manažérku agentúry SARIO a podpredsedníčku ANO Katarínu Glončákovú-Golev. Nový minister už má konkrétnu predstavu o svojom tíme poradcov, zatiaľ ju však nechcel konkretizovať.

Niektoré problémy na ministerstve hospodárstva:

- kauza Jukos verzus Transpetrol
- nejasnosti okolo investičného memoranda so spoločnosťou S.T.B. Advanced Technology
- meškanie privatizácie SE
- príprava privatizácie šiestich teplárenských spoločností (Bratislava, Trnava, Žilina, Zvolen, Martin, Košice)
- sklz pri privatizácii Západoslovenskej energetiky
- prijatie energetickej politiky štátu
- riešenie tzv. zadného jadrového cyklu

"Rýchla" cesta na kraj

Bratislavský samosprávny kraj nakúpil v rokoch 2002 a 2004 od firmy Malchárek Racing sedem automobilov Škoda Octavia v súhrnnej hodnote viac ako štyri milióny korún. Nákup sa uskutočnil na základe rokovacieho konania bez zverejnenia. Firmu Malchárek Racing kedysi vlastnil novovymenovaný minister hospodárstva Jirko Malchárek. Bratislavským županom je jeho bývalý spolustraník z ANO, dnes člen tzv. Lintnerovej platformy Ľubo Roman. Podľa šéfa finančného odboru župy Ivana Roštára sa pre priame zadanie rozhodli kvôli výhodnej cene. Podozrenia z klientelizmu odmietol aj Roman a zvolený spôsob nákupu odôvodnil výhodnou cenou a časovým stresom. Malchárek v tom čase tvrdil, že o zákazke pre župu nevedel a vo firme sa od svojho vstupu do politiky neangažuje.

Čo očakávajú stavovské organizácie od ministra:

Ludvík Posolda,
Republiková únia zamestnávateľov
- participácia na znížení odvodov a daní
- čo najmenšia regulácia trhu a pohybu tovarov
- minimalizácia investičných stimulov
- efektívnejšia a koordinovanejšia propagácia Slovenska v zahraničí

Vojtech Gottschall
, Slovenská živnostenská komora
- zavedenie odpočítateľnej položky z daňového základu na opravu bytových fondov pre fyzické a právnické osoby
- zriadenie Živnostenského inštitútu, ktorý by slúžil na vzdelávanie malých a stredných podnikateľov
- zrýchlenie a stransparentnenie procesu schvaľovania projektov v Agentúre pre podporu malého a stredného podnikania

Róbert Kičina
, Podnikateľská aliancia Slovenska
- intenzívnejšia participácia ministerstva hospodárstva na projekte Minerva
- dokončenie tvorby pravidiel pre zahraničných investorov

Kto je Jirko Malchárek

Vyštudoval Strojnícku fakultu Slovenskej vysokej školy technickej v Bratislave. V rokoch 1989 - 1992 pôsobil ako vládny splnomocnenec pre automobilový priemysel. Neskôr v tejto oblasti súkromne podnikal. Do politiky vstúpil v roku 1998, keď bol zvolený do NR SR na kandidátke Strany občianskeho porozumenia. V roku 2001 túto stranu opustil a vstúpil do ANO, za ktorú bol opakovane zvolený do NR SR. V parlamente pracoval ako podpredseda Výboru pre hospodárstvo, privatizáciu a podnikanie. Po vypuknutí kauzy "Ruskových zmeniek" založil spolu s ďalšími nespokojnými členmi aliancie platformu "Vráťme ANO jej členom a voličom", ktorá ho nominovala na post ministra hospodárstva.
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 12:09