StoryEditor

Pokračuje hlavné pojednávanie v kauze kyselinári

16.10.2006, 08:55
Autor:
TASRTASR
Výpoveďami svedkov dnes pred senátom špeciálneho súdu pokračuje hlavné pojednávanie v kauze vraždy šéfa gangu kyselinárov Františka Mikera. Okrem neho obžalobám čelí ďalších 11 osôb.

Výpoveďami svedkov dnes pred senátom špeciálneho súdu pokračuje hlavné pojednávanie v kauze vraždy šéfa gangu kyselinárov Františka Mikera.
Obžalobám z trestných činov vraždy, obmedzovania domovej slobody, zosnovania a založenia zločineckej a teroristickej skupiny, lúpeže a podvodu okrem neho čelí 11 obžalovaných - Rastislav Š., Jozef K., Ján B., Peter B., Ivan B., Patrik K., Patrik R., Martin K., Roman S., Gabriel S. a Peter L.
Minulý týždeň potvrdil chránený svedok výpoveď jedného zo spoluobžalovaných Petra L., že Mikera zavraždili jeho spoločníci Rastislav Š. a Jozef K. Mikera podľa výpovede pozvali obžalovaní do domu Petra L. Neskôr ho odviezli do rekreačnej chatky v okolí Zochovej chaty pri Modre, kde ho držali štyri až päť dní. Následne ho previezli do priestorov bývalého poľnohospodárskeho družstva pri Modre. "Rastislav Š. ho strelil dva razy do hlavy a potom Jozef K. povedal ´Daj aj mne vystreliť´," vyhlásil prostredníctvom telemostu svedok. Spolu s Petrom L. o deň neskôr hmotu, ktorá po tele zostala, z kade vypustil do kanalizácie. Dôvodom Mikerovej vraždy mali byť rozpory okolo delenia zisku z ekonomickej kriminality medzi jeho vrahmi a ním. Zároveň mal podľa výpovede svedka sám záujem na likvidácii Jozefa K. Rastislav Š. svoju vinu opätovne poprel a označil svedka za klamára.
Pojednávanie vo veci vraždy Mikera je jedným zo štyroch konaní, na ktoré je rozdelená kauza kyselinárov - konanie vo veci vraždy "bielych koní", vražda Františka Mikera, ekonomická kriminalita a samostatné konanie s obžalovaným Štefanom L. V prípade vrážd vyniesol senát rozsudok 3. mája tohto roku. Jozefa K. odsúdil na doživotie a Rastislava Š. na 25 rokov. Dušan P. asistujúci pri jednej z vrážd dostal trest 14 rokov odňatia slobody.
Podľa záverov vyšetrovania si v rokoch 2000 a 2002 žiadali od štátu vyplatiť 179 miliónov korún, ktoré si uplatnili na daňových úradoch v rámci vrátenia DPH. Vyplatených im bolo 122 miliónov korún. Autorom "miliónového" nápadu bol práve František Miker. Neskôr došlo medzi hlavnými aktérmi podvodu Františkom Mikerom a dvojicou Jozefom K. a Rastislavom Š. k nezhodám okolo delenia financií, Mikera zabili a rozpustili v kyseline. Podobným spôsobom sa zbavili v novembri a decembri 2000 aj 26-ročného podnikateľa z Popradu a 32-ročného podnikateľa z obce Ladce. Na zozname smrti je od mája 2001 aj 31-ročný podnikateľ zo Žiliny. Smrtiaci útok prežil iba 35-ročný Bratislavčan, ktorého sa pokúsili zavraždiť v júli 2000.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 22:41