StoryEditor

Štátne záruky by mali byť súčasťou zákona o štátnom rozpočte

23.06.2005, 11:46
Autor:
TASRTASR
Cieľom úpravy je obmedzenie možnosti poskytovania štátnych záruk len na projekty mimoriadneho významu a vo výnimočných prípadoch. Zoznam a maximálna výška štátnej záruky jednotlivých projektov budú schvaľované zákonom o štátnom rozpočte na príslušný rok.

Štátne záruky by sa mali stať súčasťou zákona o štátnom rozpočte, pričom ich poskytnutie by mala schvaľovať vláda SR aj parlament. Vyplýva to z novely zákona o štátnom dlhu a štátnych zárukách, ktorá sa dnes dostala v parlamente do druhého čítania.
Cieľom úpravy je obmedzenie možnosti poskytovania štátnych záruk len na projekty mimoriadneho významu a vo výnimočných prípadoch. Zoznam a maximálna výška štátnej záruky jednotlivých projektov budú schvaľované zákonom o štátnom rozpočte na príslušný rok. Táto zmena pritom podľa rezortu financií predstavuje priblíženie k právnej praxi štátov s vyspelou ekonomikou. V oblasti štátnej pomoci tiež z dôvodu zosúladenia zákona s predpismi Európskej komisie (EK) navrhuje MF vypustenie definície okruhov, pre ktoré je možné poskytnúť záruku.
Novelou zákona sa spresňujú aj niektoré ustanovenia upravujúce správu štátneho dlhu a správu štátnych záruk. "Po zriadení Agentúry pre riadenie dlhu a likvidity a pri vykonávaní finančných operácií na domácom finančnom trhu a na zahraničných finančných trhoch prijímaním úverov, vydávaním štátnych cenných papierov a inými činnosťami súvisiacimi s riadením rizík štátneho dlhu sa ukázalo, že niektoré ustanovenia a formulácie zákona obmedzujú efektívnu obsluhu štátneho dlhu," konštatuje rezort financií.
Prijatím tejto novely by podľa MF nemali vzniknúť nové požiadavky na výdavky zo štátneho rozpočtu v tomto roku. "Ďalším sprísnením schvaľovania štátnych záruk sa očakáva pokračovanie trendu znižovania ich rozsahu, a tým aj pozitívny vplyv na znižovanie štátneho dlhu," uzatvára MF.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 10:37